Komeetat avaa maalitilinsä, JBK voittotilinsä

   Molemmat joukkueet olivat ennen sunnuntain kohtaamista vielä ilman avausvoittoa, Jyväskylän Komeetat vieläpä ilman pisteitä ja maaleja. Jakobstads Bollklubb oli kerännyt kaksi pistettä ja majaili taulukossa sijalla 10 putoamisviivan paremmalla puolella, kun taas Komeetat oli toiseksi viimeisenä.

Su 22.5.2022
Jyväskylän Komeetat – Jakobstads BK 1-2 (1-1)
KOMEETAT: Paldanius – Sormunen (81. Korolainen), Huntus, Penttinen, Sarkkinen – Mehto (84. Chadid), Laakso, Seilonen, Niemelä (46. Häkkinen) – Nousiainen, Honkonen (46. Kovaqi)
JBK: Käldström – Östman, Häggblom, A Strömbäck, Huldén (74. Al Kass) – Savchenko, Björkskog, Akanihu – Järvenlahti, Ramsay, Uwaegbulam (67. Nyman)
T: Veini – Metsämuuronen, Gul
Y: 221 Comets’ Parkissa
MAALIT: 18. 1-0 Nousiainen, 36. 1-1 Uwaegbulam, 64. 1-2 Uwaegbulam
V: - Björskog, Savchenko, Ramsay, Käldström
PP: Nousiainen - Uwaegbulam

   Jos jossakin, niin kotona Komeettojen pitää pisteitä saada. Siellä kaatui jo Suomen Cupissa Ykkösen edustaja, Lappeenrannan PEPO. Nyt vieraana oli taulukkonaapuri JBK. Peli alkoikin tasaisesti. Pelillisesti kumpikaan joukkue ei vakuuttanut. Komeetat aloittivat kuitenkin rohkeasti, ja välillä pallo liikkuikin hyvin eteenpäin. Näin esimerkiksi 17. peliminuutilla, kun kotijoukkue hyökkäsi JBK:n kulmapotkusta hienosti vastaan. Maaliin tämä ei johtanut, mutta se oli merkki hyvästä. Vain minuuttia myöhemmin JBK:n Jasper Uwaegbulam kaatui Sampo Mehdon voimasta Komeettojen boksin rajalla – joskin hieman teatraalisesti. Ei rankkaria, ei vaparia – sen sijaan Komeettojen Olli Sormunen pisti pitkän pallon Toni Nousiaiselle, joka jätti yhdellä pallonkosketuksella Joakim Häggblomin sivulle ja viimeisteli sen jälkeen kylmästi 1-0:aan (18.).
  Niin sanottu “momentum” oli nyt Komeetoilla. Puolen tunnin kohdalla peli oli täysin taivaansinisten käsissä. Matias Niemelä kokeili kaukovedolla, mutta se ei tullut maalia kohti (32.).
  Vielä hetken Komeetat painoi, mutta sitten tuli JBK oikean laidan kautta. Keskitys tuli takatolpalle, jossa Uwaegbulam oli vapaana ja viimeisteli vasemman jalan ulkosyrjällä maalivahti Joonas Paldaniuksen ohi 1-1:een (36.). Tämä oli myös taukotilanne.

   Komeetat vaihtoi tauolla kahdesti. Vierailla laitahyökkääjät Teemu Järvenlahti ja Uwaegbulam vaihtoivat paikkoja. Tunnin kohdalla JBK oli lähempänä johtomaalia kuin Komeetat. Benjamin Östman veti kaukaa (54.). Komeetoilla oli tässä vaiheessa vain yksi maalipaikka. Rasmus Häkkinen laukoi vasemmalta etualakulmaa kohti (58.).
  Vain minuuttia myöhemmin pietarsaarelaiset juhlivat. Alex Ramsay puski maaliin (59.). Avustava erotuomari Alister Gul oli kuitenkin nähnyt rikkeen ennen kun Ramsay pääsi irtopallon luo. Pienen neuvottelun jälkeen erotuomari Turo Veini antoi vapaapotkun Komeetoille. Pietarsaarelaisten johtomaali tuli viisi minuuttia myöhemmin kulmatilanteesta. Jasper Uwargbulan puski tilanteeksi 1-2 (64.).
  Komeetoilla oli vielä melkein puoli tuntia aikaa tappioasemasta nousemiseen. Juuso Sarkkinen pääsi kerran laukomaan (82.). JBK ei kuitenkaan antanut paljon mahdollisuuksia ja yritti tehdä vielä kolmannen maalin. Alex Ramsay laukoi kerran jopa 50 metrin etäisyydeltä. Laukaus jäi kuitenkin lyhyeksi (85.).
  Komeetat saivat viimeisen tilanteen ajassa 90+3 – purkupallo JBK:n hyökkäyksestä. Rasmus Häkkinen juoksi pallon perään, ja saman teki toisesta suunnasta myös JBK-veskari Hannes Käldström. Pallo pomppii, Käldström ei osu palloon vaan Häkkiseen ja Veinin pilli soi. Kotiyleisö vaati vahvasti punaista korttia Käldströmille, mutta oliko kyseessä selkeän maalipaikan estäminen? Kaksi pietarsaarelaista oli rikkeen sattuessa ehtinyt pallon alle, ja sen lisäksi Häkkinen oli asettunut lähinnä kulmalipuille päin eikä maalia kohti. Kun ajattelee järjellä, voi sanoa, että pelkkä varoitus ulosajon sijaan oli oikeudenmukainen päätös. Myös seuraava vapaapotku ei tuonut tulosta, vaan Käldström nyrkkeili pallon pois – näin peli päättyi 1-2-lukemiin.

”Parempaan suuntaan ollaan menossa”
   Molemmat joukkueet saivat yhden nollan sarakkeestaan poistettua, mutta vain JBK sai voittotilinsä auki. Komeetoilla ilmeet pelin jälkeen olivat aika synkkiä, joskin maalitilin avaamisesta voisi arvella tulevan henkistä helpotusta. Maalinteko onnistui myös tavalla, jolla sen pitäisikin säilymistaistelussa toimia: suoraviivainen hyökkäys ja hyvä yksilösuoritus ennen maalintekoa. Ehkä siksi edes maalintekijä Toni Nousiaisella oli pieni hymy naamalla, kun hän raotti meille sanaista arkkuaan: ”Ensimmäinen puoliaika oli meiltä ehjää peliä, mutta sitten menetettiin toisella puoliajalla pelin hallinta. Päästiin satunnaisesti ihan hyville paikoille, mutta mutta… Enemmän pitäisi maaleja tehdä. Pieniä virheitä, joita alakerrassa tai keskialueella tulee, sellaisista vastustaja rokottaa aika nopeasti tällä tasolla. Mutta parempaan suuntaan ollaan menossa”, kommentoi Nousiainen, joka teki Komeetat-historian ensimmäisen maalin kakkosdivisioonassa.
  Edessä siintää Komeettojen ensimmäinen derby Kakkosessa, kun FC Vaajakoski tulee viikon päästä maanantaina Kotalammelle: ”Tosi mukava päästä pelaamaan paikallisvastustajaa vastaan. Toivottavasti tulee paljon yleisöä ja tunnelma on katossa”, toivoo Nousiainen, joka kertoo myös, että vastustajaa on jo hieman tutkittu, ja sitä tehdään tulevalla viikolla varmasti lisää.

   Nousiaisen viimeisten sanojen kohdalla kantautuu vierailijoiden pukukopista jo kovasti meteliä. JBK:n leirissä tunnelma kauden avausvoiton jälkeen on helpottunut. Tuplamaalintekijä Jasper Uwaegbulam kertoo meille tunteistansa: ”Minulla on loistava tunne. Minusta olemme parantaneet ensimmäisestä pelistä lähtien jokaisessa pelissä. Se on hyvä, että voitetaan ja että pidämme pään ylhäällä. Eli olen tosi onnellinen, että haimme pisteet. Se on tosi hyvä lähtökohta seuraavaan peliin”, sanoo Uwaegbulam.
  Laitahyökkääjä siirtyi kauden vaihteessa Norrvalla FF:sta JBK:hon. Neljän ottelun jälkeen hänellä on tilillä neljä maalia, ja hän on yhdessä GBK:n Felipe Felix Ferreiran kanssa maalipörssin kärjessä. Huolimatta tuloksesta hän ei ole kuitenkaan JBK:n peliin täysin tyytyväinen, minkä paljastaa syvä huokaus ennen seuraavia lauseita: ”Se on ok, muttei tarpeeksi. Meidän pitäisi johtaa jo avausjaksolla. Meillä oli jo silloin pari paikkaa lisää, mutta emme käyttäneet sitä tilaisuutta hyväksi. Onneksi se lopulta riitti, koska tasapeli ei olisi ollut meille tarpeeksi.”
  Lopulta kysyimme Uwaegbulamilta vielä, miten hän näki tilanteen ennen Komeettojen 1-0:aan johtanutta vastahyökkäystä. ”En ollut boksissa eli ei olisi pitänyt tulla rankkaria. Hän osui kuitenkin minuun jalkaan, joten minusta se oli rike. Mutta, no… Ehkä se oli 50:50-tilanne, joten päätös oli ok”, kommentoi Uwaegbulam.

   JBK:lle tämä voitto voi antaa myötätuulta. Seuraavan ottelun pietarsaarelaiset pelaavat kotikentällään, ja vastaan tulee silloin OLS, joka nousi juuri yläloppusarjaan oikeuttavalle sijalle. Voitto tuosta ottelusta ei automaattisesti riittäisi JBK:lle sijalle 4, mutta ainakin OLS jäisi taakse.


Print