JyPK juhlii kauden avausvoittoa

Pallolla Kia Voutilainen (kuvat: OR)

Katsomo Viitaniemessä oli täynnä, kun Jyväskylän Pallokerho pelasi tällä kaudella ensimmäisen kerran kotiyleisön edessä. Ottelu oli tiukka, mutta lopulta kolme pistettä jäi kotiin – mikä outo tunne, hävisihän joukkue viime liigakaudella kaikki kotimatsit!

Jyväskylän Pallokerho – VJS Vantaa 2-1 (2-1)
JYPK (3-4-3): Pitkänen - Ven Lamberg, Tiainen, Torpo - Rinkinen, Pirinen, Hirvonen, Meronen (63. Lahtela) - Vee Lamberg (46. Huusko), Voutilainen (89. Halttunen), Forstén (74. Ritvanen)
VJS (4-1-4-1): Koskinen - Kattelus (70. Aakko), Konttinen, M Himberg, Repo (70. Pelkonen) - Juntunen - N Himberg (46. Mäensivu), Mäki, Ylistö, Laiteenmäki - Laasonen (46. Fagerholm)
T: Willman – Soltani, Hossain
Y: 382 Viitaniemen liikuntapuistossa
MAALIT: 24. 1-0 Ven Lamberg, 41. 2-0 Rinkinen, 45. 2-1 Ylistö
V: Forstén, Huusko -
PP: Voutilainen, Rinkinen – Ylistö

Molemmat joukkueet olivat ennen ottelua yhdellä pisteellä sarjan hännillä, mutta JyPK oli kotona selkeän ennakkosuosikin asemassa. Joidenkin ajatuksissa kyse oli jopa vedenjakajanpelistä: tästä voitto – tai ei koskaan. Ihan näin vakava tilanne tuskin ei ollut, mutta se kertoo kuitenkin siltä, kuinka paljon seura kaipaa voittamista.
Historiallisesti VJS ei JyPK:lle muuten mikään mukava vastustaja ole ollut. Ainoana voittona kuudesta edellisestä ottelusta loistaa 0-4-vierasvoitto kesäkuulta 2016. Vuotta aiemmin VJS oli voittanut Jyväskylässä peräti 0-3-lukemin. Muut neljä ottelua olivat päättyneet tasapeliin.

Mutta nyt tämän päivän otteluun. Pallokerho hallitsi avausjaksoa. Maalipaikat olivat kuitenkin vähissä. Välillä laidalta päästiin läpi. Henni Rinkinen sai pallon nopealla juoksulla oikealla laidalla. Rinkinen näki, että maalivahti Senja Koskinen oli maalin edessä ja kokeili itse. Korkea veto laskeutui maaliverkkoon (12.).
Kymmenen minuuttia myöhemmin Kia Voutilainen meni vasemman päätyrajan kohdalla taitavasti vastustajansa ohi ja syötti boksin vasemmalta puolelta Alma Forsténille, joka veti puolustajaa päin. Pallo jäi elämään, ja Voutilainen kokeili nyt 11 metristä volleyta. Lyhyt maalivahti Koskinen sai sen kuitenkin vielä torjuttua yläriman yli (22.).
Seuraavasta kulmatilanteesta JyPK haki tilaa takakentältä. Veera Lambergin diagonaalikeskitys tuli takatolpan tuntumaan, josta hänen siskonsa Venla veti pallon maaliin. Montussa kuului tipahtelevien kivien kaikua. Niiden kivien, jotka tippuivat pallokerholaisten sydämiltä. Pelaajat juhlivat kauden avausmaalia kuin se olisi ollut ratkaiseva. Tulostaulu ja pelikello eivät toimineet, joten ehkäpä pelaajat eivät tienneet, että 67 minuuttia oli vielä jäljellä.

JyPK ei kuitenkaan jäänyt pelkästään puolustamaan johtoa. Puolen tunnin kohdalla Voutilainen karkasi pallon kanssa ja veti hyvän matalan laukauksen oikealta takanurkkaan päin. Koskinen torjui sormenpäillä (30.).

Kymmenen minuuttia ennen taukoa VJS sai kaksi vaarallista kulmapotkua. Ensimmäisen JyPK sai takatolpan tuntumassa torjuttua toiseksi kulmaksi. Siitä pääsi Liina Juntunen puskemaan. JyPK:n Tiina Tiainen otti pallon pari metriä maalin edessä haltuun (36.).

Viisi minuuttia myöhemmin – VJS prässäsi JyPK:n maalipotkun takia ylhäältä – pallo liikkui nopeasti vihreiden rivien läpi. Tiia Hirvonen pisti omalta kenttäpuoliskolta pitkän pallon vantaalaisten puolustusrivien taakse, joka tavoitti Rinkisen. Hetken näytti siltä, että laitahyökkääjä olisi ottanut palloon yhden kosketuksen liikaa, mutta Rinkinen oli silti pallolla ennen Koskista ja iski maalin etukulmaan 2-0:aan (41.).


Maalintekijä 2-0:an: Henni Rinkinen

Kahden maalin johtoasema olisi saattanut voida rauhoittaa kotijoukkueen peliä. Ehkä se tekikin sitä hieman liikaa. VJS:n Elisa Ylistö pääsi harhautuksella JyPK:n pelaajan ohi ja sijoitti pallon vasempaan alanurkkaan kaventaen 2-1:een (45.).

Kumpikin joukkue suoritti tauolla pelaajavaihtoja. Vantaalaisilla Hanna Fagerholm ja Emmi Mäensivu tulivat Jiina Laasosen ja Noora Himbergin tilalle. Pallokerholla Ella-Rosa Huusko tuli kapealta vaihtopenkiltä Veera Lambergin tilalle. Huusko olikin toisella puoliajalla JyPK:n vaarallisin pelaaja. Kerran hän osui ylärimaan (52.) ja kerran tolppaan (75.). Toinen tilanne oli toki muutenkin paitsio.
Siitä huolimatta ei toisella jaksolla hirveän hyvää jalkapalloa nähty. Maija Merosella oli 56. minuutilla Voutilaisen keskityksestä boksin vasemmalla puolella aikaa ja tilaa, mutta veto suuntautui selkeästi maalin yli.

JyPK ei tehnyt kolmatta maalia, ja näin otteluun jäi jännitettävää loppuun saakka. VJS:lta puuttui kuitenkin hieman ideoita ja osaamista murtautua Pallokerhon puolustukseen. Myöskään lisäajan kulmapotku, jolloin maalivahti Koskinen oli ylhäällä mukana, ei tuonut tulosta. JyPK voitti 2-1-lukemin saaden historiansa toisen voiton VJS:sta.

”Kun oli paljon yleisöä, se tuntuu extrahyvälle”
Vantaan Jalkapalloseura – tai nykymuodossa VJS Vantaa – pysyy jumbopaikalla. Tunnetila on helppo arvata. Tässä Kaisa Mäen mietteet ottelusta: ”Totta kai häviö harmittaa. Haluttiin hakea voitto täältä, mutta kaksi maalia kun antaa etukäteen, ei voi tyytyä mihinkään. Toisaalta JyPK olisi voinut tehdä myös muista paikoista heti toisen jakson alkuun. Jos olisivat tehneet silloin, olisi ollut vaikeat paikat meillä”.
Tappio oli Mäen mielestä kiinni viimeistelystä: ”Luotiin lopulta tarpeeksi paikkoja sinne boksiin, mutta ei vain saatu palloa maaliin”, hän sanoo.
VJS:n seuraava ottelu on ensi lauantaina Tampereella: ”Totta kai nyt alkaa olla tarpeeksi monta tappiota, niin halutaan hakea se voitto sieltä ja lähdetään taistelemaan siitä”, kertoo Mäki ajatuksensa vierailusta Ilves /2:n luona.

JyPK:n leirissä taas oltiin innoissaan voitosta. ”Tuntuu tosi hyvältä. Taisteltiin koko peli upeasti. Tehtiin pari hienoa maalia. On kyllä ihan uskomaton fiilis”, sanoo avausmaalin tekijä Venla Lamberg.
”Kiva oli voittaa kotona, kun oli paljon yleisöä katsomassa. Se tuntuu extrahyvälle”, Lamberg lisää.
Toppari Venla Lambergille maali oli ensimmäinen naisten sarjoissa: ”Oli siskolta hyvä keskitys. Oli hienosti tehty maali koko joukkueelta”, hän kehuu myös syöttäjäänsä ja joukkuekavereitaan.
Vappuaattona JyPK matkustaa Vasa IFK:n luo Vaasaan: ”Otetaan tästä pelistä kaikki hyvät asiat mukaan ja parannetaan vielä siitä, mihin jäi parannettavaa, eli hieman rauhallisemmin pallon kanssa.”


Print