Ratkaisu reilun 20 minuutin jälkeen – SaPa:n onni kateissa

FC Blackbird lähti selkeänä ennakkosuosikkina matsiin Savon Palloa vastaan. Pieksämäkeläiset olivat hävittäneet viisi viimeistä ottelua putkeen, eivätkä ole tehnyt sinä aikana – eli huhtikuun jälkeen – maalin maaliakaan. Böördin joukkueessa puuttui mm. Jere Tuomaranta (4. keltainen kortti) ja Olli Koittola. Sen sijaani penkki oli täynnä akatemialaisia, joille oli myös luvassa peliaikaa.

Pe 17.6.2022
FC Blackbird Jyväskylä – Savon Pallo Pieksämäki 5-0 (4-0)
BLACKBIRD: Uus-Leponiemi (81. Oksanen) – Arkivuo (58. Lohi), Suominen, M Maunula (81. Aro), L Koittola – Luostarinen (46. Schuurman) – Omidi (81. Mbiyambiye), Rautamies, Särkkä – Vänttilä (58.  Kajoba), Koldas
SAPA: Kase (14. Rissanen) – Koskenlaita, Manner, Laukkanen, Vauhkonen – Vehviläinen (83. Riipinen), Neuvonen, Nikonen, Manninen (46. Hänninen) – Liimatainen, Ar Rouvinen
T: Laaksonen – Vanhalakka, Talvensaari
Y: 45 Viitaniemen liikuntapuistossa
MAALIT: 1. 1-0 Koldas, 18. 2-0 Luostarinen, 21. 3-0 Suominen, 22. 4-0 Koldas, 90. 5-0 Suominen
V: - Laukkanen
PUNAINEN KORTTI: 84. Nikonen (SaPa)
PP: Koldas, Suominen – Koskenlaita

Savon Pallon peli alkoi pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Blackbirdin Mikahil Koldas viimeisteli jo 32 sekunnin jälkeen pallon häkkiin. Ihan itseään savolaiset saavat maalista syyttää – näin paljon tilaa ei saa Böördin hyökkääjälle antaa.
  Kaksi minuuttia myöhemmin nukkui kuitenkin myös kotijoukkue. SaPa:n Arttu Rouvinen pääsi läpi, mutta ajautui kuitenkin hieman liikaa oikealle. Myös tästä vaikeasta paikasta Rouvisen laukaus oli vaarallinen ja osui ulkotolppaan. Riku Uus-Leponiemi Blackbirdin maalissa seisoi shokista jähmettyneenä viivalla (3.).
  Ottelun alku oli vilkas ja seuraavasta tilanteesta oli seurauksia loppupeliin. Böördin Alireza Omidi pusku meni maalin yli, mutta samalla hän törmäsi yhteen SaPa:n maalivahti Jimi Kasen kanssa (4.). Omidi selvisi nopeasti pienestä päänsärystä ja myös Kase, joka sai osuman olkapäähän, jatkoi vielä hetken. Kymmenen minuuttia myöhemmin pieksämäkeläinen veskari joutui kuitenkin vaihtoon. SaPa:lla ei ollut varamaalivahti mukana, joten maalin siirtyi Jere Koskenlaita. Vaihdosta tullut Aatu Rissanen otti Koskenlaidan paikka oikeana pakkina.

Tästä eteenpäin SaPa:n peli oli täysin sekaisin. Böördin pääseminen maalin eteen oli helpompaa kuin treeneissä. Mikael Luostarinen (18.) oli hereillä Koldasin tolppaan osuneen puskun jälkeen ja ohjasi maalin edestä 2-0. Joonas Suominen osui Teemu Vänttilän antamaan kulmapotkuun täudellisesti ja pallo voimalla maalin kattoon (21.).  Mikahil Koldasin nosto hieman liikaa vastaan tulonsa kanssa empineen maalivahdin yli. (22.) nostivat lukemat hetkessä 4-0:an. Symbolinen oli myös SaPa-puolustajan pelastusyritys keskityksen jälkeen, joka meni vain senttiä oman yläriman yli (24.). Myös tästä seurannut kulmapotku oli vaarallinen. Ville Särkkä ampui takatolpan tuntumassa pienen hässäkän jälkeen niukasti yli (25.).
  Sen jälkeen pelin tahti hidastui. SaPa sai pelinsä paremmin organisoitua, mutta myös Böördin ryhti meni hieman löysemmäksi. Blackbirdillä oli vielä kaksi hyvää paikkaa. Särkkä oli vasemmalla läpi, mutta Koskenlaita hoiti tilanteen enemmän pakkimaisesti kuin maalivahdin tyylillä (43.). Lisäajalla Teemu Vänttilä laukoi vielä yli.

Toinenkin jakso ei jalkapallon kannalta ollut hirveän houkutteleva. Blackbird suoritti reilusti pelaajavaihtoja, kunnes kentällä oli melkein sama joukkue, kuten edellisiltana Akatemian pelissä. Myös SaPa vaihtoi vielä viimeiset miehet – vaihtopelaajia oli kokonaisuudessa kolme – kentälle.

Muuten ei paljon enää tapahtunut. Yli tunti Mikahil Koldasin toisen maalin jälkeen tilanne oli edelleen 4-0. Sitten – 84. minuutilla – Böördin vikkelä Jojo Kajoba oli läpi. Janne Nikonen rikkoi ja pysäytti näin tämän selkeän maalintekoyrityksen. Jani Laaksosen päätös antaa punainen kortti oli ainoa oikea seuraus. SaPa:n näkökulmasta rike oli tässä pelitilanteessa ja kuusi minuuttia ennen loppua turha.
  Tätä seurannut vapaapotku ei tuonut Blackbirdille tulosta. Viides maali nähtiin kuitenkin vielä. Pelin viimeisellä minuutilla Blackbird sai kulmapotkun. Koldas antoi sen matalana yksin unohdetulle Joona Rautamiehelle, jonka matala laukaus pysähtyi lihamuuriin ja pallo päätyi lopulta Kajoballe. Hänen taidokas jättö jalkapohjalla vapautti Suomisen ihan yksin maalin eteen tekemään illan toisensa.

Lasse Koittola: Melkein 180 peliminuuttia 25 tunnin sisällä
   Savon Pallolla on erittäin pimeä putki päällä. Kuusi peräkkäistä tappiota ja maaliero on sinä aikana murheellinen 0-24. Blackbirdiä vastaan tilanne oli jo 22 minuutin jälkeen toivoton. Kapteeni Teemu Laukkanen selitti meille, miten jaksaa kuitenkin pelata loppuun: ”Lähtökohdat oli hankalia. Mutta ainakin itsellä pelivuosia on takana. Tällä yritetään parhaamme ja siltä voimaa on kaivettava. Toki toisella puoliajalla vaihdettiin kolmen topparin systeemiin, mikä oli viime kaudelta tuttu ja se toimii paljon paremmin. Puolustettiin toki tiukasti. Vasta lopussa kaveri teki yhden maalin”, kertoo Laukkanen.
  Kausi on ollut pieksämäkeläisille erittäin vaikea, mutta SaPa:ssa koitetaan tehdä tilanteesta parasta: ”Pienellä kylällä, josta me ollaan, joka vuosi lähtee hirveästi pelaajia ja sitten yritetään kasvattaa nuoria siihen. Mutta tarvitaan vähän aikaa”, sanoo Laukkanen. Kausi on vielä pitkä. Seuraava peli on ensi torstaina kotona SC Riverballia vastaan. ”Kyllä, mä uskon, että saadaan ensi viikolle pari pelaajaa takaisin. Se auttaa tietysti. Meidän pitää vain tapella, kuten tässä toisella puoliajalla. Puolustetaan hirveän tiiviisti ja hyökätään vastaan. Se on se tapa, miten voimme pärjätä. Futiksessa on pidettävä vain mieli korkealla ja siitä se tulee”, nauraa Teemu Laukkanen. Positiivinen asenne säilyy. Laukkanen: ”Pakkohan se on!”

FC Blackbird palasi Kings-tappion jälkeen taas voiton tielle. Lasse Koittola, joka oli tällä kaudella toista kertaa avauskokoonpanossa, kommentoi: ”Hyvä oli, että voitettiin. Hyvä, että otettiin hyvä ote heti pelin alkuun ja tehtiin 2-3 maalia. Sen jälkeen oli helppo hallita koko peli loppuun asti. Ei heidän prässiään tullut. Puolessa kentässä pystyttiin kierrättää palloa ja pistää ristipalloa linjan taakse. Kokonaisuudessa hyvä peli.”
  Lasse Koittola pelasi edellisiltana melkein koko pelin Akatemia-joukkueen keskikentällä, nyt 90 minuuttia pakkina. Miten sellaista jaksaa?
  ”Kyllähän lopussa alkoi jalat painamaan, mutta ei kai siinä mitään erikoista. Hyvä valmistautuminen tähän peliin heti eilisen pelin jälkeen. Kyllä, sitä jaksoi tänäänkin painaa”, sanoo Koittola.
  FC Blackbird pelaa seuraavan pelinsä keskiviikkona Keuruulla: ”Lähdetään voittaa sitä. Pitää olla heti alusta asti samanlainen asenne kuin tänään ja voitto kotiin!”, Lasse Koittola kommentoi.

Blackbirdin Luostarisen, Suomelan ensimmäinen ja toinen maali on katsottavissa videona instagramista @ksjalkapalloviikko.