Rangers /2 puolessa tunnissa murskavoittoon – vai?

Kutosen avauspelissä mentiin puolen tunnin kohdalla jo ennätyslukemia kohti. Siihen nähden Reds piti lukemat vielä kohtalaisena.

Kypärämäki Rangers /2 – FC Vaajakoski /Reds 7-3 (6-1)
RANGERS (4-2-1-3): Naappi – Kuha, Kurkinen, Kiema, J Lundell – Hamdi, Lausanto – Kotovaara – Rastas, Huttunen, Kara; vaihdosta: Hakala, Karvo, Soini, Ropponen, Garcia Arguello, Järvinen, Mäkinen, Hänninen, Hoppula
REDS (4-2-3-1): Suonpää – Veander, Jus Lahtinen, Muurikainen, Kangas – Lahti, Räisänen – Kivi, Liao, Ukkola – Antila; vaihdosta: Tolvanen, Alaperä, Lemettinen, Laurio, Juu Lahtinen
T: Lipiäinen
Y: 33 Palokan liikuntapuistossa
MAALIT: 3. 1-0 Kara, 7. 2-0 Kotovaara, 11. 3-0 Rastas, 17. 4-0 Kara, 22. 5-0 Kara, 29. 6-0 Kotovaara, 33. 6-1 Antila, 55. 6-2 Lemettinen, 62. 6-3 Kivi, 66. 7-3 Kotovaara
V: - Antila
PP: Kotovaara, Kara – Kivi, Lemettinen, Ukkola

Se oli aika erikoinen peli Palokan tekonurmikentällä. Klo 20:16 oltiin valmiina kentällä ja erotuomari Paul Lipiäinen vihelsi pelin käyntiin. Kolme minuuttia myöhemmin pallo oli ensimmäisen kerran häkissä. Rangers riisti pallon omalla kenttäpuoliskolla. Sami Hamdi laittoi pystypallon vasemmalle laidalle. Reds-veskari Jarkko Suonpää tuli ulos ja oli ensimmäisenä pallossa, mutta JPS:lta Rangersiin siirtynyt Ümit Cihan Kara prässäsi saman tien päälle, voitti pallon ja veti sen tyhjään maaliin (3.).
Neljä ja puoli minuuttia olivat pelattu, kun Rangers olisi voinut siirtyä jo 2-0-johtoon. Reds ei kulmatilanteessa saanut siivottua pallon pois boksista. Kotijoukkueen Eemi Kotovaara oli vapaana ja yritti laittaa pallon vasempaan ylänurkkaan, mutta osui vain yläriman ja tolpan risteyskohtaan.
Ei kestänyt kuitenkaan kauan kun Kotovaara, joka teki viime kaudella 17 maalia, avasi tämän kauden maalitilinsä. Tilanne oli aika lailla sama kuin 1-0-maalilla: palloryöstö omalla kenttäpuoliskolla, pystypallo vasemmalle laidalle. Suonpää pysyi nyt 5m-alueen rajalla. Se ei estänyt Kotovaaraa viimeistelemistä takanurkkaan (7.).
Redsin joukkue oli alkuvaiheessa hyvin onneton ja osittain pateettinen. Puuttuvaa liikettä yritettiin korvata sitten fyysisyydellä. Näin Pekka Räisänen kaatoi Veeti Rastaan boksissa ja Lipiäinen osoitti pilkulle. Rikottu astui itse rangaistuspotkua antamaan ja viimeisteli varmasti 3-0:an (11.).

Kun puhuu pelin ensimmäisestä puolesta tunnista, sana ”surkea” kaunistelee melkein vielä Redsin menoa. Rangers ei edes viimeistellyt jokaisesta tuhannen taalan paikasta. Maalinteko tapahtui – rangaistuspotkusta huolimatta – aina samalla kuviolla: palloryöstö, pystypallo linjan taakse, viimeistely. Näin taas 17. minuutilla, kun Kara teki illan toisen maalinsa. Vaajakoskelaiset protestoivat tätä kovasti, vaativat paitsiovihellystä. Kuten Reds TV-stä pystyy tarkistamaan, Kara ei syöttöhetkessä ollut lähelläkään paitsiota.
Viides maali (22.) ei alkanut palloryöstöstä vaan vapaapotkusta, mutta muu peruskuvio oli sama. Myös Redsin puolustuksen vasen puoli ei pystynyt estämään palloja linjan taakse. Kotovaara oli läpi, mutta syötti maalinvahdin edessä vielä vasemmalle, josta Kara viimeisteli 5-0:an. Redsin penkiltä tuli taas sana ”paitsio” ja pitää myöntää, että JaVi:n toimittajalle se haiskahti siltä. Reds TV:n maalikamera ei ehkä ihan paljasta koko totuutta, mutta siellä se näyttää lähinnä siltä, että Kara oli syöttöhetkellä pallon takana eli EI paitsiossa.
Puoli tusinaa tuli täyteen, kun 28 minuuttia oli juuri vaihtunut. Tällä kertaa Kotovaara ryösti pallon boksin edessä, siirtyi rangaistusalueelle ja viimeisteli 6-0:an (29.).

Lukemat olivat menossa rumaksi ja vasta puoli tuntia oli pelattu. Kaikki, mitä nyt seurasi, oli kuitenkin kuin ihan eri jalkapallo-ottelusta. Yksi vaikuttaja oli pelaajavaihto Redsin puolella. Hyökkäykseen tullut Jere Lemettinen ei ekalla kosketuksella vielä loistanut, mutta toisessa tilanteessa hän veti komean kaukolaukauksen yläkulmaa kohti. Rangers-veskari Ossi Naappi sai sen torjuttua kulmaksi (33.). Nyt heräsi myös yleisö, josta suurin osa oli Redsin vuoksi matkustanut Palokkaan.
Kulmapotkusta onnistuivat nyt myös punapaitaiset. Alex Liao syötti ja Ville Antila viimeisteli 6-1:een (33.).
Rangersin maalinälkä oli tässä vaiheessa selkeästi laantunut. Kara oli pystypallon jälkeen vielä kerran yksin Suonpään edessä, mutta Redsin maalivahdilla ei ollut vaikea napata pallo Karan jalasta (41.).

Toisella jaksolla peli oli pitkälti Redsin hallussa. Kulmapotkun jälkeen he kiersivät koripallotyylin kerran boksin ympäri, Miro Kivi keskitti ja Jere Lemettinen viimeisteli kantapäällä 6-2:een (55.).
Molemmilla joukkueilla oli paikkoja. Rangersin Joonas Lundell osui  maalin edessä tolppaan (58.) ja hetkeä myöhemmin Suonpää torjui hänen laukauksen. Redsin osalta Janne Alaperä puski niukasti ohi (62.). Tästä ei kestänyt kuin hetki ja Jere-Miikka Veander ryösti pallon taas Redsille, syötti Kivelle, joka kavensi jo 6-3:een.

Reilu puoli tuntia 6-0-maalin jälkeen Reds oli puolittanut maalieron ja vielä oli puoli tunti jäljellä. Jos peli jatkuisi samalla tavalla, tämä menisi vielä tiukaksi.
Ensin Rangers sai kuitenkin pari tilannetta. Karan veto osui vastustajaan (65.), ennen kun Kotovaara viimeisteli hienolla vedolla maata pitkin vasempaan alakulmaan 7-3:een (66.).

Ilta pimeni ja tuli entistä vaikeampi erottaa oranssissa valossa punaiset oransseista. Merkittäviä tilanteita ei enää nähty, mutta se johtui varmaan siltä, että niitä ei ollut. Näin ottelu päättyi 7-3:een.

”Kaksi äijää lappovat kahdestaan”
Toinen joukkue oli pitkän talvitauon jälkeen kuumana, toinen ei. ”Oltiin aika köykäisiä. Ei oltu valmiita”, kommentoi Reds-kapteeni Ville Antila. Hänen mielestä liike  ja kovuus ovat asioita, joita pitää parantaa.
Kysyttäessä positiivista asioista Antila vastasi näin: ”Saatiin maaleja ja paikkoja. Mutta kyllä, pitää roimasti parantaa”, hän painotti edessä olevaa urakkaan.

Rangers-kapteeni Toni Huttunen näki kaksijakoisen pelin: ”Hyvä peli se oli meistä eka 30 minuuttia, mutta sitten tuli välillä aika hirveä peli”, hän sanoo. Täysin varma syystä,, mistä väliaikainen romahtaminen johtuu, hän ei ollut. Tyypillinen Rangers-peli se ei hänen mielestä kuitenkaan ollut: ”Hyvä kysymys. Me yleensä hyydytään vasta lopussa, kun ei enää jaksa. Nyt se tuli kesken peliä. Ehkä se oli, että meillä oli paljon vaihtoja, jotka sotkivat meidän peliä. Meillä oli suunnilleen joka paikalle vaihtomies, kun yleensä kuitenkin keskellä ja topparit pelaa koko pelin”, hän kertoo.
Onnistumisia oli Topi Huttusesta lähinnä yksilösuorituksissa: ”Meidän kaksi äijää, jotka lappovat kaikki kahdestaan.”
Parantaa pitää hänen mukaan pallonhallintaa: ”Meillä oli hirveä kiire pallon kanssa. Tarvitaan rauhallisuutta, joka meillä oli siellä alussa.”
Rangers nousi avauspelin voittajana luonnollisesti sarjakärkeen. Tavoite on joukkueella selvä: ”Voisiko olla muuta tavoitteetta kuin sarjanousu? Ensi kaudella Vitoseen!”, kommentoi Huttunen.

Rangers isännöi ensi viikon perjantaina (6.5.) kotona Haapamäen Pallo-Poikia – ainakin jos Tikkakosken kenttä on siihen mennessä korjattu. FC Vaajakoski /Reds kohtaa maanantaina Jyskän kentällä Komeetat /3.


Print