Jännittävä seitsemän maalin ottelu Vehkalammella

   Kentälle saapunut toimittaja oli torstaina hieman hämmästynyt nähdessään oranssipaitaisen lauman. Peräti 18 MJK-pelaajaa oli tullut arki-iltana Kinnulan kunnasta pelaamaan kauden avausmatsiin. Kova lukema joukkueelle, joka pelasi viime vuonna kokonaisia otteluita vajaalla. Tämä on hienoa kehitystä etenkin, kun mukana oli monta nuoremman sukupolven pelaajaa.Kapteenit Joni Huikko (Inter, vasemmalla) ja Juho Jauhiainen (MJK, oikealla) sekä erotuomari Ilkka Suur-Uski (keskellä); kuvat: FZ

To 5.5.2022
Inter Jyväskylä—Muholan Jalkapallokerho 4-3 (2-1)
INTER (4-2-3-1): Solovev – V Lehtinen, Finkbeiner, Kelly, S Lehtinen – Cerina, Huikko – Jukkala, Lahtinen, Kukkonen – Kumpulainen; vaihdosta: Konttinen, Kaya, Al-Iedani, Mörsky, Rinkinen, Devecioglu, Saarela
MJK (4-2-3-1): Es Lindholm – P Hänninen, Ee Lindholm, T Piispanen, O Mäntylä – Pigg, A Mäntylä – V Hämäläinen, Jauhiainen, T Pekkarinen – Je Lindholm; vaihdosta: Kotilainen, T Hämäläinen, Peltonen, Joh Hämäläinen, Metso, Laajoki, Väisänen 
T: Suur-Uski
Y: 18 Vehkalammen liikuntapuistossa
MAALIT: 12. 1-0 Jukkala, 29. 2-0 Kaya, 38. 2-1 T Piispanen, 58. 3-1 Kukkonen, 63. 3-2 Laajoki, 90. 4-2 Mörsky, 90+2. 4-3 Metso
V: -

PP: Cerina, Kumpulainen – P Hänninen, A Mäntylä 

   Ottelu ei lähelläkään yltänyt maanantain Blackbird Akatemia – LuoVU -ottelun tasolle. Inter haki pelaamalla keskityksiä, MJK:n pelityyli oli lähempänä potkaise ja perään -taktiikkaa. Molemmat joukkueet loivat alusta lähtien paikkoja. Inter sai ensimmäisen hyvän paikan 6. peliminuutilla, kun Aaro Kumpulainen keskitti oikealta ja Petro Kukkonen puski vain senttejä ohi takatolpasta. Myös ensimmäinen maali syntyi oikealta, kun Oskari Jukkalan keskitys laskeutui maalin takakulmaan (12.). MJK-veskari Esko Lindholm osui vielä palloon, mutta silti Inter sai aihetta juhlaan.
   2-0-maali oli komea. Kulmapotku tuli takatolpan tuntumaan, jonne Ridvan Kaya juoksi vauhdilla ja hänen syöksypuskunsa upposi verkkoon (29.).
   Puoli tuntia oli pelattu, ja peli kulki niin kuin ennakkotietojen mukaan pitikin. Peli oli kotijoukkueen hallussa, mutta he tekivät sen itselleenkin vaikeaksi. Varsinkin avausjaksolla nähtiin lukuisia kulmatilanteita. Inter ei oikein yrittänytkään selvittää MJK:n hyökkäyksiä pitämällä palloa tai potkaisemalla se sivurajan yli, vaan pallo meni usein päätyrajan yli. Kaikista erikoisin tilanne oli, kun toppari Jani Finkbeiner puski pallon oman maalivahdin yli. Pallo meni vain niukasti maalin ohi. MJK:n Matias Laajoki ei enää aivan ehtinyt palloon.
   Tilanteella oli kuitekin kohtalokkaat seuraukset, sillä Taavi Pekkarisen kulma tavoitti Tuomo Piispasen, joka puski lukemiksi 2-1 (37.). Tämän jälkeen MJK sai vielä pari kulmaa lisää, ja Interin Joni Huikkokin oli kerran läpi (42.). Tauolle siirryttiin kuitenkin 2-1-tilanteessa.

   Ennen taukoa hyvin vastustajan päätyyn painanut MJK jatkoi samalla tavalla myös tauon jälkeen. Loistava tasoituspaikka tuli 54. minuutilla, kun Juho Jauhiainen sai hämmennettyä kahta jyväskyläläistä ja pallo rullasi maalia kohti, mutta maalivahti Victor Solovev sai pelivälineen maaliviivan päältä vielä kiinni.
   Inter selvisi tästä suorastaan heikosta vaiheesta yllättävällä maalilla 3-1:een, kun Kukkonen pisti pallon täysin vapaana syötöstä maaliin (57.).
   Ilo ei kestänyt kauaa, vaan muholalaiset tulivat vielä peliin mukaan kaventamalla 3-2:een. Tässäkin tilanteessa hyökkääjät olivat maalin edessä vapaina. Matias Laajoki onnistui vetämään pallon kolmesta metristä yläriman kautta maaliin (64.).
   Peli ei ollut kovatasoinen, mutta loppuun saakka jännittävä. Interin Huseyin Devecioglu veti ulkosyrjällä niukasti ohi (70.), samoin MJK:n Akseli Mäntylä kaukovedolla (77.). MJK sai viiden viimeisen minuutin aikana vielä paikkoja, mutta 90. minuutilla Interin Juuso Mörsky teki joukkueensa neljännen maalin.
   Ei tässä vielä kaikki. Viimeinen hyökkäys oli MJK:lla, ja Valtteri Metso kavensi syötöstä 4-3:een (90+2.). Interin mielestä tilanne oli paitsio. Vähän tuntuu kuitenkin siltä, ettei kukaan Vehkalammen kentällä syöttäjän ja maalintekijän lisäksi nähnyt, missä maalintekijä oli syöttöhetkellä.


Akseli Mäntylä (oranssi paita)

”Pikkuisen liian herrasmiesmäistä”
Interin voitto oli pienestä kiinni. Näin asian näki myös varakapteeni ja puheenjohtaja Jani Finkbeiner: ”Peli oli tiukka alusta loppuun, tosi tasokas. Vastustaja tuli hyvin valmistautuneena. Niillä oli voittamisen tahtoa ja niin oli meilläkin. Minun mielestäni vastustaja pelasi parempaa jalkapalloa, mutta me pidettiin tiivistä linjaa. Tänään kävi näin, että voitettiin. Toisena päivänä olisi voinut käydä toisin.” Finkbeinerin mukaan ratkaisevaa oli, että Inter teki ensimmäisen maalin ja oli koko ajan edellä.

MJK:ssa matsiin oltiin tuloksesta huolimatta suhteellisen tyytyväisiä: ”Minun mielestä ihan hyvä peli. Se toinen maali tuli vähän helpolla, kun tuli merkkausvirhe. Mutta kun tätä peliä miettii, ei vastustajalla paljoa kunnon maalipaikkoja ollut. Hyvin puolustus piti”, kertoo kapteeni Juho Jauhiainen. Toppari Tuomo Piispanen on samaa mieltä, mutta lisää: ”Pikkuisen liian herrasmiesmäisesti pelaamme. Pitäisi olla hieman kovempi tatsi. Silloin, kun pilli soi, se soi, mutta pikkuisen aggressiivisempia voisimme olla.” Osa joukkueesta treenasi viikko sitten Piispalan jalkapallohallissa, mutta toiset koskivat palloon ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen. Tuomo Piispanen kommentoi: ”Tiedäthän, kun [kentällä] on 40 senttimetriä lunta, ei siinä paljoa treenata.”
Olosuhdevaikeuksista huolimatta kehitys Kinnulassa kulkee hyvään suuntaan: ”Mukavalta näyttää, että nuoriakin on mukana. Näyttää siltä, että meillä pysyykin joukkue tulevaisuudessa. Vaikka tässä itsekin vielä kymmenen vuotta mukana roikkuu toisten kiusaksi”, sanoo Piispanen nauraen, joka omien sanojensa mukaan saavutti tässä pelissä jo henkilökohtaisen tavoitteensa tekemällä maalin myös tällä kaudella.


MJK:n nuoremman sukupolven edustajia: Veeti Hämäläinen ja Matias Laajoki


Print