PaRi v HPP - Pistejako jäätävän kylmässä myöhäisillassa

Maanantain myöhäisillassa Palokassa kohtasivat Palokan Riento ja Haapamäen Pallo-Pojat. HPP oli kaivanut varastosta mustat pelipaidat, mutta se oli oikeastaan ainoa asia, joka erotti joukkueet toisistaan. Sekä mustat shortsit että keltaiset sukat olivat täysin samaa sävyä.

Ma 16.5.2022
Palokan Riento – Haapamäen Pallo-Pojat 1-1 (0-1)
PARI: Huolman – Rantamäki, Leinonen, Nygren, Arnberg – T Kovanen – Hiltunen, Juutilainen, Möttö, Kokko – Hietapakka; vaihdosta: Lahtinen, Puikkonen, Nivala, Piirainen, Puranen, Kumpulainen, Nummila
HPP: Ahonen – Koivuranta, Papinaho, Heydari – Ibrat, Ruokolainen, V Hyvönen, Lindeman, Hyödynmaa – Jalava, Tuomisto; vaihdosta: Virta, Herrala, Kohonen
T: Vilkman
Y: 19 Palokan liikuntapuistossa
MAALIT: 29. 0-1 Tuomisto, 74. 1-1 Nivala
V: Arnberg, Nygren – Koivuranta, Ruokolainen
PP: Kovanen, Möttö – Papinaho, Tuomisto, Lindeman

Pelillisesti kyseessä oli tyypillinen Kutosen kamppailu: vähänlaisesti futistaidetta, vielä vähemmän pelikulttuuria. Niiden sijaan lukuisia rikkeitä ja katkoja.
PaRi pelasi 4-1-4-1-systeemillä. Vieraiden osalta toimittajan piti hetken miettiä, pelataanko neljän miehen linjalla ilman oikeaa linkkiä vaiko muodossa 3-5-2, jossa toinen siipi roikkuu alempana kuin toinen. Vasta jonkin ajan päästä Aaro Hyödynmaan (vasemmalla) ja Rahim Ibratin (oikealla) roolit synkronoituivat.

Vääntö oli tasainen. HPP:lta uhkasi loppua pelaajat jo vartin kohdalla, kun pari haapamäkeläistä otti vastustajalta osumaa. Kahden vapaapotkun (15., 18. – jälkimmäisestä Erkko Papinaho pääsi puskemaan) ja kahden hyökkäyksen myötä vieraat pääsivät kuitenkin jo melko lähelle PaRi:n maalia.
Isäntien puolelta Turkka Hietapakka karkasi HPP:n harhasyötöstä, mutta veskari Niko Ahonen oli hyvin mukana ja esti Hietapakan maalinteon (21.). Myös harhasyötöstä – mutta eri joukkueen – HPP siirtyi puolen tunnin kohdalla 0-1-johtoon. PaRi syötti pallon omassa boksissa Peetu Tuomistolle. Ei se tässä sarjassa mikään salaisuus ole, että Tuomisto on maalitykki, ja että hän kiittää sellaisista lahjoista viimeistelemällä verkkoon!
Molemmat joukkueet saivat avausjakson lopussa vielä paikkoja. Kotijoukkueen osalta Hietapakka (32.), Jerry Juutilainen (35.) ja Jan Möttö (43.) saivat kokeilla, mutta maali jäi syntymättä. Paine oli tässä vaiheessa HPP:n päädyssä. Kahdesti vieraiden vastahyökkäykset johtivat kuitenkin Tino Kohosen läpiajoon (40., 45+1.), mutta nekään eivät päättyneet maaliin.

Tauon jälkeenkin peli jatkui tasaisena. Alussa HPP loi hieman parempaa painetta. Ibratin veto 53. minuutilla meni ohi. Kymmenen minuuttia myöhemmin peli oli taas pitkään poikki, kun seuraava HPP-pelaaja loukkaantui. Vieraiden penkillä oli enää vain valmentaja Jussi Virta, joka laittoi nyt maalivahdin kamppeet päälle. Tähän saakka tolppien välissä seisonut Niko Ahonen siirtyi puolustukseen.
PaRi alkoi pikkuhiljaa tulemaan taas paremmin peliin mukaan. Vartti ennen loppua Elias Nivala sai hyvän paikan. Virta torjui hänen ja vielä toisenkin parilaisen vedon, mutta lopulta se oli Nivala, jolle jäi viimeinen nauru, kun hän pisti pallon häkkiin ja tasoitti 1-1:een (76.).
HPP:n voimat hiipuivat loppua kohti, mutta silti vierailla oli vielä yksi erittäin hyvä paikka tehdä voittomaali, kun Peetu Tuomisto oli Ahosen vapaapotkusta vapaana PaRi:n boksissa. Tuomisto pääsi palloon, mutta hänen puskunsa lähti jonnekin aivan muualle kuin maalia kohti (90+1.). Tästä huolimatta vieraat olivat tyytyväisiä, kun peli vähän klo 22 jälkeen vihdoinkin päättyi.

”Peliluonteinen lopputulos”

Molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus voittoon. Pelin jälkeen kukaan ei kuitenkaan itkenyt menetettyjen pisteiden perään. Haapamäen Pallo-Pojat selvisivät loppuun asti: ”Hyvä taistelu. Vähän oli miehiä porukassa, ja sitten kokoonpano karsiutuu vielä pelin mittaan. Hyvä taistelu pieneltä porukalta. Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen tähän pisteeseen”, kertoo kapteeni Heikki Koivuranta.
Sitkeä toimittaja nosti haastattelussa vielä kerran esille Peetu Tuomiston suuren paikan lisäajalla. Koivuranta pysyy kuitenkin realistisena: ”Olisi ollut mahdollisuudet [voittaa], kyllä. Toki kummallakin joukkueella oli hyviä paikkoja. Ehkä tämä oli sitten peliä kuvaava lopputulos. Hirveästi ei saatu hallittuja hyökkäyksiä. Muutama pitkä pallo oli. Meidän vahvuus oli ehkä se, että aavistuksen hallittiin ilmatilaa molemmissa päissä.”
HPP otti kolmesta ottelusta neljä pistettä. Mihin näistä monista loppusarjoista haapamäkeläiset tahtovat?
”En lähde vielä ennakoimaan niin pitkälle. Mennään peli kerrallaan ja parannetaan peliä. Hyvin vähän ollaan päästy ulkona treenaamaan. Uskon, että peli paranee tästä vielä, ja pelataan enemmän palloa kuin pelkkiä pitkiä palloja”, kommentoi Heikki Koivuranta.

Jututimme myös Palokan Riennon kapteenia Jan Möttöä. Oliko ottelusta tuloksena voitettu piste vai menetetty voitto? ”Nimenomaan voitettu piste. Vähän meni hankalaksi pelaaminen”, kertoo Möttö ja jatkaa: ”Jo Muholassa pelattiin korkeita palloja, kun kenttä oli sellainen. Ja vähän jäi tatsi tässäkin ottelussa.”
PaRi:lle kyseessä oli tällä kaudella ensimmäinen pistemenetys, mutta tappioita ei kolmen pelin jälkeen ole vielä tullut: ”Varmaan monet ovat yllättyneet, että Palokan Riento ei vielä hävinnyt yhtään matsia. Tätä olemme lähteneet hakemaan. Meillä on tosi paljon uutta verta joukkueessa, ja kovasti olemme treenanneet ja tullaan treenaamaan vielä kovempaa”, sanoo Möttö. ”Tulevaisuudessa keskitytään vielä enemmän siihen, että pelaamme omaa peliä emmekä lähde höntyilemään vastustajan mukaan”, Jan Möttö lupaa.

Ensi viikolla PaRi matkustaa Muurameen (to), ja HPP isännöi Blackbird Akatemiaa (ke).


Print