Komeetat /3 piti FCS:n kurissa – ajanpeluusta heilahti punainen kortti

Jyväskylän Komeetat /3 on menossa kovaa vauhtia kohti yläloppusarjaa. Aaro Eerola piti FC Saarijärven pitkään pelissä, mutta lopulta maalivahti teki ratkaisevan virheen, joka avasi kotijoukkueelle tien voittoon.

Ma 18.7.2022
Jyväskylän Komeetat /3 – FC Saarijärvi 2-0 (0-0)
KOMEETAT 3: Sääskilahti – Rutanen, Kuronen, Ghalandari, Aarnu – Kivelä, Reina, Lampila – Pulkkinen, Piik, Kovala; vaihdosta: Rahkonen, Hagman, Ahonen, Gustafsson
FCS: Eerola – Puttonen, Rauhanen, Kuhno, Harju – Lehtonen, Messala – Väliketo, Heikkilä, Ee Hautanen – Jokela; vaihdosta: Mäkelä, Kaihlajärvi
T: Lipiäinen
Y: 42 Comets’ Parkissa
MAALIT: 77. 1-0 Lampila, 90+1. 2-0 Ghalandari
V: Gustafsson – Lehtonen
PUNAINEN KORTTI: 88. Piippanen (Komeetat, th)
PP: Kivelä – Eerola

   Sarjakärki Komeetat /3 oli alusta lähtien kuskin paikalla ja sai pian ensimmäiset paikkansa. Kahdeksan minuuttia oli pelattu, kun Nico Kivelä kokeili ensimmäisen kerran kaukaa. Komeettojen seuraavat yritykset jo vaarallisempia: Eelis Kovalan yritys tyssäsi FCS:n mainion maalivahdin Aaro Eerolan torjuntaan (10.). Näin kävi myös Joonatan Reinan vapaapotkun kohdalla (11.). Etenkin näillä hetkillä Eerola piti saarijärveläiset pelissä. Sen vahvisti vielä kaksi seuraavaa tilannetta (14., 18.).
  FC Saarijärvi puolusti tiiviisti, osittain vain pienten rikkeiden avulla. Silloin tällöin vierasjoukkue eksyi myös hyökkäysalueelle, mutta kunnon paikkoja ei avausjaksolla nähty.
  Ennen taukoa peli hajosi kummankin joukkueen rikkeisiin. Komeetat luotti myös liikaa Nico Kivelän taitoihin keskikentän pohjalla. Kivelä jakeli hyvin palloja, mutta vaarallisille paikoille ei oikein tahdottu päästä. FCS-kapteeni Martti Heikkilä piti kovalla otteella Kivelää pois pelistä. Tavallaan Kivelä oli kerjännytkin senkaltaista kohtelua, kun aiemassa tilanteessa hän huusi FCS:n pelaajalle: ”Tää on miesten sarja. Sä itket kuin lapsi!” Pari rikkeen jälkeen Kivelä alkoi valittamaan Heikkilälle ja sai kuittauksen katsomosta: ”Miesten sarja. Älä itke!” Näin peliin saatiin hieman viihdettä, vaikka maaleja ei vielä nähty.


Nico Kivelä (keskellä) sai tilaamansa "miesten sarjan" kovuutta Martti Heikkilältä. Kerrottava jäi silti. (kuvat: FZsch)

   Toisen jakson alku toi myös urheilullista jännitystä. Sekuntiviisari ei ollut vielä kertaakaan kiertänyt kellon ympäri, kun FC Saarijärven Luukas Messala laukoi niukasti maalin ohi (46.). Pian tämän perään Komeettojen Eelis Kovala ei soolojuoksullaan antanut saarijärveläisten estää häntä ja pääsi jopa boksiin asti, kunnes Eerola pysäytti hänet (50.). Toinen jakso oli paljon tasaisempi kuin ensimmäinen, vaikka peruskuvio oli sama kuin avausjaksolla, eli palloa hallitsi Komeetat ja FCS taisteli vastaan.
  Vajaa vartti ennen loppua Komeetat /3 siirtyi 1-0-johtoon. Toisella jaksolla kovemmalla riskillä pelannut Aaro Eerola luki keskityspallon väärin, ja Valtteri Lampila kiitti viimeistelemällä tyhjään maaliin (77.). Harmi juttu maalivahdille, joka oli pitänyt joukkueensa niin kauan pelissä.
  Komeettojen johto-osuman jälkeen FCS haki tasoitusta. Kunnon virtaa ei saatu kuitenkaan päälle. Tämä johtui myös siitä, että Komeettojen ”pallopojat”, eli vaihtopelaajat, eivät olleet järin motivoituneita hakemaan aidan yli lentäneitä palloja. Asiasta tuli jatkuvasti huomautuksia erotuomari Paul Lipiäiseltä. Kun ne eivät auttaneet, Lipiäisellä meni hermot. Sen sai kokea Aleksi Piippanen, joka oli loukkaantumisen vuoksi paikalla ainoastaan valmentajan roolissa. Minuutti ennen varsinaisen peliajan loppua Lipiäinen ohjeisti taas Komeettojen penkkiä hakemaan pallon. Kun siellä ei edelleenkään vaikuttanut olevan mikään kiire, Lipiäinen antoi Piippaselle punaisen kortin.
  Komeettojen voittoa taustahenkilön kentältäpoisto ei estänyt. Hamid Ghalandari teki vielä lisäajalla maalin 2-0:aan (90+1.) ja varmisti vaaleansinisten seitsemännen voiton tällä kaudella.

Suuri panostus seuraaviin peleihin
  Komeettojen kapteeninauhaa kantanut Juho Rutanen kommentoi JaVi:lle tuntemuksiaan. ”Totta kai iloinen voitosta, mutta tämän kauden teema on vähän ollut, että emme saa oikeastaan viimeisteltyä mistään. Ekakin maali tuli vähän tuurilla. Mutta voi olla silti iloinen, että saatiin kolme pistettä kotiin.”
  Komeettojen pelissä Nico Kivelällä oli iso rooli. Välillä tuntui, että joukkue olisi luottanut liikaa siihen, että Kivelä pystyisi keskikenttäpelaajana ratkaisemaan pelin. Miten kommentoit? “Sä oot minusta ihan oikeassa. Aina, kun päästään kuudentoista alueelle, meiltä loppuu ideat ja sitten ruvetaan jauhamaan vain poikittain. Suoraviivaisempaa maalintekoa pitää treeneissä harjoitella”, sanoo Rutanen.
  ”Lähdetään hakemaan kolmea pistettä. Eikö se ole niin, että hyvällä puolustuksella pääsee aika pitkälle? Pidetään oman maali puhtaana ja tehdään yksi”, hymyilee Juho Rutanen. Komeetat /3 kohtaa maanantaina Rangers /2:n, joka on sarjassa kolmantena.

   FC Saarijärven valmentaja Janne Messalalla oli selitys, miksi hänen joukkueensa ei saanut itsestään aivan parasta irti. ”Meiltä puuttuu niin paljon pelaajia, jotkut ovat esimerkiksi armeijassa. Vastustaja oli pallollisesti parempi. Juoksimme, mutta kunto ei riittänyt tällä ringillä.” Poissaolot vaikuttavat tekemiseen myös harjoituksissa. ”Yritetään nyt pitää ukot kasassa loppuvuoden ja katsotaan sitten ensi vuonna”, sanoo Messala.
  FC Saarijärvi kohtaa perjantaina LuoVU:n. Joukkueet ovat tällä hetkellä sijoilla 4 ja 5, eli panoksena on tärkeät pisteet yläloppusarjan kannalta. Janne Messalalle LuoVU on täysin tuntematon joukkue. Kun paljastimme, että joukkueen koko nimi kuuluu Luonetjärven Varuskunnan Urheilijat, Messala vitsaili: ”Hyvä, sitten meidän pojat pääsevät varmasti (armeijasta) lomalle.”


Print