PEPO Cupissa jatkoon – kauneuspalkinto BET:lle

Suomen Cup on kilpailu, jossa pienet pystyvät kiusaamaan isoja. Silloin, kun se iso turhautuu ja pikku Davidilla on hieman onnea, se voi olla, että 90 minuuttia (tarvittaessa + jatko-ottelu ja rangaistuskilpailu) jäävät ikimuistoiseksi legendaksi historiakirjoihin.
Varsinkin lehdistönä toivotaan aina, että sellainen legendaarinen peli syntyisi meidän silmien edessä. Harvoin se toteutuu. Ja on muutama tekijä, joiden olisi hyvä olla kunnossa, jotta legendaarinen ottelu toteutuu todennäköisimmin.  Blue Eyes Teamilla oli keskiviikkona vaikeat lähtökohdat lähteä otteluun ja näin tämä yksi kultainen hetki, jolloin Simo Korpela laukoi pallon  tolpan kautta kauniisti maaliin, tuskin löytää tietään historiakirjoihin – kun PEPO teki 14 maalia liikaa.

13.4.2022 Miesten Suomen Cup
Blue Eyes Team – PEPO Lappeenranta 1-15 (1-6)
BET: Saarinen (35. Poikolainen) - Korpela (69. Paananen), Happo, Viitikko, Kaipainen (69. Segerman), T Kanerva - Omid, Puronaho, Kyllönen, Heikkinen - Valtanen (46. Nousiainen)
PEPO: Kylkilahti - Laitinen, Pasi (65. Addai), Marin - Esua (46. Eskelinen), Visto, Nsombo (46. Sinkkonen), Juh. Enbuska, Heikkinen (64. Sukunda) - Sadik (46. Roponen), Veikkanen
T: Haapakoski - Komppa, Törnroos
MAALIT: 8. 0-1 Marin, 12. 0-2 Veikkanen, 19. 0-3 Sadik, 20. 0-4 Sadik, 24. 0-5 Esua, 41. 0-6 Veikkanen, 43. 1-6 Korpela, 50. 1-7 Laitinen, 52. 1-8 Sinkkonen, 53. 1-9 Veikkanen, 57. 1-10 Visto, 58. 1-11 Roponen, 59. 1-12 Heikkinen, 70. 1-13 Sukunda, 72. 1-14 Veikkanen, 76. 1-15 Sukunda
V: Nousiainen -
PP: Puronaho, Korpela – Veikkanen, Sadik

Tästähän piti  tulla hieno Suomen Cup-ilta. Vielä matkalla Vehkahalliin JaVi:n toimittajat keskustelivat, että BET:llä on hyvät edellytykset pitämään luvut kohtalaisena, kun puolustaminen on joukkueen vahva osa-alue. Olihan se hieman ironista, kun hallin edessä tavattiin sitten heti BET-valmentaja Joni Kankainen, jonka ensimmäiset sanat olivat: ”Koko puolustuslinja on poissa.”
Ei voi mitään. Kankainen reagoi poissaoloihin ”klassisella” taktisella systeemillä: viisi puolustajaa plus (!) wingbackit. Käytännössä kentällä muodostui muuri seitsemän miehen linjalla plus kolme miehen eturintama. Hyökkääjän roolin otti välillä Teppo Valtanen.

Ykkösessä pelaava PEPO pyöritti odotetusti palloa. Hieman keltalilojen piti jauhaa, kunnes 8. peliminuutilla tapahtui BET:llä ensimmäinen läpsy. Kotijoukkue selvisi säikähdyksellä, sillä pallo osui tolppaan ja meni siitä päätyrajan yli. Tilanne johti kuitenkin PEPO:n kulmapotkuun. Sen suoritti kapteeni Calvin Nsombo ja Miro Marin viimeisteli 0-1:een (8.).
Solmu oli nyt auki ja PEPO teki seuraavat maalit nopealla tahdilla. Nikke Veikkanen (12.), Irfan Sadik (19., 20.) ja Jeannot Esua (24.) nostivat lukemat 0-6:een.

Kuudennen maalin jälkeen BET-maalivahti Niko Saarinen ilmoitti valmennukselle loukanneensa polvensa. Silti kesti vielä liki kymmenen minuuttia, ennen kun BET sai arvottua, kuka lähtee maaliin ja vaihdettua hänelle vielä oikean värisen pelipaidan, jossa on numero selässä. Suomen Cup ei ole alasarjadivari – tässä on tiukempia vaatimuksia!
Mielenkiintoisesti tässä vaiheessa ei syntynyt lisää maaleja, eikä PEPO edes osannut (vai halunnut?) luoda kunnon maalipaikkoja.
35.
minuutilla Lauri Poikolainen pääsi kentälle ja Saarinen vihdoinkin lasarettiin. PEPO ei heti nostanut tempoa. Lappeenrantalaisten kuudes ja viimeinen maali tällä jaksolla syntyi 40. minuutilla. Veikkasen veto osui puolustajaan, mikä teki siitä Poikolaiselle mahdottoman torjua.

Ensimmäiset katsojat olivat jo lähteneet hallista pois, kun BET pääsi ensimmäisen kerran vieraiden maalin eteen. Vapaapotkutilanteesta pallo tuli Simo Korpelalle, joka otti sen mukaansa ja veti ylänurkkaa kohti. Pallo osui vielä tolppaan ja kimposi siitä verkkoon (43.). Laukaus oli niin kaunista jalkapallotaidetta, että yleisö räjähti kunnioittamaan jalkapallotaiteen teosta.
Myös Blue Eyes Teamin joukkue sai siitä moraalisen boosterin. Maalivahti Poikolainen juhli seuraavassa tilanteessa ensimmäistä perustorjuntaansa niin suurella innostuksella, että joukkuekaverit ja yleisö alkoivat taputtamaan. Kenttäpelaajalle ei torjunta Suomen Cup-matsissa Ykkösen joukkuetta vastaan ole ihan ”perus”.

Tauolla PEPO suoritti kolme pelaajavaihtoa. Vaihtoon lähti kokeneita pelimiehiä (mm. kapteeni Nsombo) ja kentälle tuli tilalle nälkäisiä pelaajia. Toinen jakso oli viisi minuuttia vanhentunut, kun Joel Laitinen osui puskulla 1-7:än. Varsinkin ilmataistelussa BET oli täysin alivoimainen. Tästä romahti myös hieman selkäranka ja 10 minuuttia myöhemmin tilanne oli jo 1-12. Eli toimittajan kynä oli melkein minuuttitahdilla merkitsemässä maaleja.
Viimeisen puolen tunnin aikana mentiin aika maltillisella vauhdilla. Vieraat tekivät vielä kolme maalia – kaikki viiden minuutin sisällä (Sukunda 71., 76. ja Veikkanen 73.). Veikkaselle maali oli illan neljäs. Kokonaisuudessa PEPO:n osumia viimeisteli kymmenen eri maalintekijää.
Myös BET sai vielä pari maalipaikkaa. Kärkeen noussut Siyar Omid pääsi kummassakin tilanteessa laukomaan, mutta laukaukset menivät ohi. Lopputulokseksi imaginääriseen tulostauluun jäi selvät 1-15 lukemat.

”Kai me kaikki jalkapallossa arvostetaan perintäistä Cupia”

PEPO-hyökkääjä Nikke Veikkaselle jäi pelistä hyvät fiilikset, myös sillä taustalla, että jo maanantaina alkaa Ykkösen kausi Kotkassa: ”Saatiin hyvät vauhdit maanantaille. Se oli mukava tapahtuma”, kommentoi Veikkanen, jonka ilmaisukin paljastaa, että hän oli aidosti nauttimassa reissusta  Jyväskylään.
”Arvostan [Suomen Cupia], kun olen pelannut jossakin matalampana aikaisemmin. Silloin olisi ollut siisti just päästä kohtaamaan parhaita liigajoukkueita. Kyllä kai me kaikki jalkapallossa arvostetaan perinteistä Cupia, missä kuka vaan voi kohdata kenet vaan. Totta kai se on hyvä juttu ja oikea Cup-muoto”, sanoo Veikkanen, joka pelasi aiemmin Kolmosessa Lappee JK:n sekä yhden pelin verran Imatran Palloseuran riveissä.
Nyt alkaa toki Ykkösdivariarki, johon PEPO lähtee nousijana haastajan roolissa: ”Top 6:seen eli yläloppusarjaan halutaan ehdottomasti”, kertoo Veikkanen joukkueen tavoitteesta.

Kuten Veikkanen, joka lähti JaVi-haastattelun jälkeen ruudun kollegojen kameran eteen, myös BET-maalintekijä Simo Korpela oli pelin jälkeen kysytty mies. Saatiin Korpela kiinni, kun hän palasi Ruudun haastattelusta. Näin hän kommentoi JaVi:lle, miten maali syntyi: ”Aina on mukava tehdä maaleja. Ennakkona tiedettiin, että erikoistilanteista, jos jostakin, voidaan onnistua. Siinä sitten onnistuttiin nyt. Otin vauhtia sellaisen vähän pidemmän matkan takaa ja onnistuin kadottamaan oman miehen. Pallo tippui mulle ja se jäi vapaaksi. Ei mitään, annoin mennä ja se sattui menemään sisään”, sanoo Korpela.
Valmistautuminen peliin ei ollut BET:ssa optimaalinen ja vastus oli kova. Korpela ottaa mieluummin mukaan hyvät asiat: ”Totta kai lukemat kertovat, että sarjataso on eri. Totta kai sekin vaikuttaa, että maalivahti tippuu kesken pelin kenttään  ja kenttäpelaaja joutuu menemään maaliin.
Aika vaikea peli meillä, mutta siellä oli niitä pieniä hetkiä, jolloin saatiin palloa pelattua jopa sinne ylöspäin. Muistellaan niitä hyviä asioita”, hän kertoo.
Blue Eyes Team pelaa tällä kaudella Miesten Nelosessa, jossa on joukkueelle omat haasteensa: ”Olemme nousijaporukka. Lähdetään pitämään sarjapaikka. Ainahan lähdetään voittamaan, mutta tiedossa on, että sielläkin on vastassa kovia porukoita”, kommentoi Korpela.


Print