Kommentti: Brändi ei toimi!

Keski-Suomi

Tänään: Felix Zschauer kommentoi Naisten Vitosen sarjasysteemiä ja sarjan nimen

Ensimmäisenä pitää olla onnellinen, kun tai jos päästään taas kentille kampailemaan. Enkä jaksa kritisoida enää koronan vuoksi muuttuneita sarjasysteemejä, koska ne voi tavallaan antaa anteeksi.
Sarjasysteemikehitys on kuitenkin osittain huolestuttava. Tietysti pitää aina olla jonkun verran pelisilmää mukana. Mutta silloin, kun urheilullisuus jää paitsioon, minulta loppuu kärsivällisyys! Ei puhuta nyt mistään Suomen Cupista, joka oli tehty isojen seurojen ehdoilla ja josta on kadonnut koko mielenkiinto. Sinne Palloliitto suunnittelee onneksi kehitysryhmän ja meikäläinen on vakavasti harkinnut hakea paikkaa. Noh, on omassa kaapissa eli Jalkapalloviikossa niin paljon siivottavaa, korjattavaa ja kehitettävää, että tämä pesti tulisi liian aikaisin. En puhu myöskään mistään eventtibisneshuippufutiksesta, jossa mietitään jotakin sveitsiläistä systeemiä - ei h******i!

Minä puhun alasarjajalkapallosta. Sitä yleisesti, mutta tässä tapauksessa varsinkin Naisten pienkenttäsarjasta. Uutena sarjana Itäiselle alueelle on ilmestynyt Naisten Vitonen - mutta seis! Tämä on jo sillä epälooginen, että alueella ei ole edes olemassa Naisten Nelosta. Menin tässä asiassa aluksi vähän harhaan. Nyt on tullut kuitenkin selväksi, että puhutaan samasta sarjasta, joka on ollut Keski-Suomen (+ Pieksämäen) 8v8-sarja. Ja myös sarjasysteemi on sama kuin ennen. Pelataan muodossa, jossa neljä joukkuetta tapaavat samalla kentällä ja pelaavat kaksi kierrosta.
Minun mielestä vakavin ongelma on vuosien varrella vakiintunut virhe sarjasysteemissä. Tänä vuonna ovat esim. 9 joukkuetta mukana, joista jokainen pelaa alkusarjassa johdonmukaisesti 8 ottelua. Tämä ei tapahdu kuitenkaan kaikkia vastustajia vastaan yhden kerran vaan jotkut parit mittaavat voimia kaksi kertaa ja toiset ei ollenkaan!
Tottahan se, että ollaan tavallaan harrastesarjassa, jossa ei otetaan asioita niin vakavasti. Mutta onko tässä kyse itsearvon pulasta, kun ollaan niin lähellä kunnon sarjasysteemiä, mutta ei haluta (muuttaa asioita) sittenkään? Ihan varmasti pystyttäisiin muuttamaan tämä asia, varsinkin, kun matkat eivät ole valtavia. Voin tehdä talkoot konsulttina, jos halutaan muokata tätä kuntoon - edes syyssarjan tai vuoden 2022 kannalta!?
Toinen juttu koskee sarjan nimeä. Miehilläkin on nimihirviöitä à la “Lohko AC” tai on C-lohko, jossa ei ole A- tai B-lohko. Miksi Vitonen, jossa ei ole Nelostakaan? Tämä brändi ei toimi!
Sama asia on muutamissa juniorisarjoissa, että Kolmonen tarkoittaa toista aluetta kuin Nelonen. 3, 4 ja 5 ovat numeroita ja se on outoa, ettei Vitosesta pääse nousemaan Neloseen vaan voi suoraan ilmoittautua Kolmoseen!
Jos numerot eivät toimi, pitää keksiä sopivat nimet. Ei kuitenkaan sponsorinimiä, jotka muuttuvat joka toinen vuosi. Aluesarja, maakuntasarja, perussarja, pienkenttäsarja - nämä ovat toimineet ennenkin, eikä silloin ole vakavaa, jos joku sarja sieltä välillä puuttuu. Niissä voi kuitenkin hahmotella jotakin. Kyllä numeroidut divaritkin toimii niin kauan, kun alimmasta divarista on polku ainakin Ykköseen.
Jalkapallo on arvokas. Joukkueet ovat arvokkaita. Joten antakaa heille kunnon sarjasysteemit, jossa on logiikkaa sekä nimi, joka ei tunnu siltä, että heitettiin arpaa! 

kuvassa Palokan Riento v Joutsan Seudun Pallo kesällä 2020, kuva: FZsch

Print