Harjun Potku nousee Cupissa voittoon

20.2.2022 MSC
Harjun Potku - FC Soho Jyväskylä 3-1 (0-1)

POTKU: Maliniemi - Lehto, S Laaksonen, Rousu, Ylinampa (86. Reini) - Huisko, Tarvainen - Lumijärvi (66. Al-Lami), Kauppinen, Komppa - J Salminen (82. Martinmäki)
SOHO: Sahlberg - Taylor (66. Sagulin), Pellikka, Oksanen, Hämäläinen - P Turpeinen, Paavola (82. Pirkola), Nykänen, Kauhanen - Sirviö (66. Murwanashaka), Peltonen
T: Lehtola - Tiusanen, Willman
Y: 22 Vehkalammen liikuntapuistossa
MAALIT: 45. 0-1 Peltonen, 68. 1-1 Rousu, 77. 2-1 Al-Lami, 78. 3-1 Komppa
V: Al-Lami - Taylor, Nykänen

 

Miellyttävässä pikkupakkasessa pelattu Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ottelu tarjosi kelpo viihdettä koko paikalle saapuneelle yli 20-päiselle yleisölle. Heti ensimmäiset minuutit kertoivat koko puoliajan kuvan. Soho pyrki välittömästi aloituksen jälkeen hyökkäämään ja oli lähes murtautua maalipaikkaan laidan kautta pitkillä, mutta hallituilla syötöillä. Potku pyrki rakentamaan alakerran kautta lyhyillä syötöillä keskikentälle ja siitä järjestelmällisesti eteenpäin. Pallo kiersi hyvin, mutta Soho piti tunnollisesti paljon miehiä pallon alla. Potkun uusille vahvistuksille kärkiparina pelanneelle PK-37:sta saapuneelle Joel Lumijärvelle ja yli viiden vuoden tauon jälkeen jalkapallokentille paluun tehneelle Juuso Salmiselle ei saatu pelattua koko puoliskon aikana pelattua yhtään hyvää palloa hyökkäysalueelle. Soho pelasi huomattavasti tehokkaammin palloa viimeiselle kolmannekselle ja pääsi muutaman kerran puolittaiseen läpiajoon ja vetopaikkaan. Puoliskon lopulla Soholle siunaantui kaksi erinomaista paikkaa. Ensin Potku sekoili palautuksen maalivahdille käsiin ja Soho sai hyvän vetopaikan. Siirtokuvio oli hyvä, mutta pallo ei vielä löytänyt tietään maaliin. Melko pian vapaapotkutilanteen perään 45. minuutilla Miska Peltonen löysi boksista tilaa ja viimeisteli varmalla vedolla 1 - 0 maalin. Puoliajan hallinta oli selvästi Soholla, vaikka Potku piti palloa. Puoliskoa kuvasi hyvin se, että Potku sai hieman ennen maalia aikaan ottelun ensimmäisen laukauksensa, joka liiteli metritolkulla yli. Molemmat joukkueet pelasivat puhtaasti ja suunsoittokin pysyi hyvähenkisenä, joskin aiemmin mainitun palautusvaparin tilanteessa syntyi pienen Soho-pelaajan teatterin seurauksena pienoinen torikokous. Sohon puuhamies, laitapakkina pelannut Samuel Taylor sai varoituksen hieman kömpelöstä pallonriistoyrityksestä 36. peliminuutilla

Toinen puoliaika alkoi siten miten edellinen loppui. Parin minuutin pelin jälkeen Soho pelasi palloa agresiivisesti kohti vastustajan maalia, josta se pomppi pelaajien ja maalivahdin kautta maaliviivalle. Sekä puolustaja että hyökkääjä päätyivät könölleen maalin sisään, mutta pallo ei sinne asti tietään löytänyt. Tämä osoittautui lopulta hyvin käänteentekeväksi hetkeksi ottelussa. Kumpikaan joukkue ei tehnyt tauolla muutoksia kokoonpanoon eikä dramaattisia muutoksia pelitapaan, mutta pelin hallinta kääntyi selvästi kotijoukkueelle. Molempien joukkueiden pelinjälkeiset kommentit vahvistivat sen, mikä kentän laidallekin näyttäytyi ilmeiseltä; Soholta alkoi energia hiipumaan, eikä edestakaisiin vaihtoihin tottunut joukkue saanut uusilla jaloillakaan käännettyä painetta pois päältä. Potkun parempi laatu syötöissä ja vastaanotoissa alkoi näkymään kun Sohon puolustuslinjan ja keskikentän väliin alkoi muodostumaan entistä enemmän tilaa. Kärkipari Lumijärvi - Salminen pääsi peliin sisään ja vaarallisten hyökkäysten suhde kääntyi Sohon ensimmäisen puoliskon dominanssista täydelliseen Potkun jyräämiseen. Tasoitus syntyi kulmapotkusta, kun toppari Pekka Rousu jätettiin boksissa vapaaksi ja tämä puski pallon vuorenvarmasti etukulmaan. Maalin jälkeen peli tuntui ilmeisen odottamiselta. Lumijärvi oli juuri ennen maalia vaihdettu pois ja Sohon puolustuksella oli tuoreen Hussein Al-Lamin kanssa vaikeuksia, joka vapautti entisestään tilaa muille hyökkäyspään pelaajille. Ottelun ratkaisu nähtiin 77. ja 78. minuuteilla, kun Potkun ilmassa roikkuneet maalit realisoituivat. 2 - 1 maalin teki debytantti Salminen maalinedushässäkästä joka syntyi Paavo Kompan komean ylärimaan jysähtäneen vapaapotkun jälkeen. Komppa pääsi seuraavalla minuutilla tuulettamaan lopulta maalia, kun hän niittasi loppulukemat 3 - 1. Soho piristyi vielä lopussa ja sai viimeisellä kympillä ensimmäistä kertaa yli puoleen tuntiin vetoja aikaan, mutta optimistiset kaukolaukaukset painuivat reilusti ohi tai melko vaivattomasti maalivahdin näppeihin.

Kokonaisuudessaan paremman 90-minuuttisen pelannut joukkue voitti, vaikka Soho olikin ensimmäiset 50 minuuttia ottelusta kuskin paikalla. He tulivat otteluun paremmalla sykkeellä ja pelasivat pienelle Vehkalammen kentälle erinomaisesti sopivaa yksinkertaista pystysuunnan peliä kurinalaista puolustamista unohtamatta. Potkulla ottelussa debytoi jo mainitun kärkiparin lisäksi KaDy:sta siirtynyt Pasi Reini sekä neljän vuoden tauon jälkeen paaluun kentille tehnyt Mikko Tarvainen. Soho oli kaivanut yhden uuden vahvistuksen, kun viimeksi JJK:n B-junnuissa viisi vuotta sitten pelannut Kosti Oksanen saapui tyylikkäästi heti 90 minuutin kunnossa kentille.

"Lähdettiin intohimoisesti prässäämään"

Voittajan leirissä tulokseen oltiin tietysti tyytyväisiä, vaikka häiriötekijöitä valmistautumiseen on vielä varsin monia: ”Aika vaikeaksi tuo korona tämän preseasonin tekee. On myös hieman aikatauluongelmia, kun osa vetää futsalia ja joskus kenttä on lumessa, niin ei pysty treenaamaan”, kertoo Lauri Lehto. ”Uusia debytantteja oli tänään aika monta. Ja kaivettiin (Mikko) Tarvainen tänään. Siihen nähden helvetin hyvä tulos. Parempi jalkapallojoukkue voitti tänään”, hän jatkaa.

Lopulta ratkaisi Lehdon mukaan kokemus: ”Soho on tottunut lentäviin vaihtoihin, ja me olemme tottuneet pelaamaan koko 90 minuuttia.”

Katseet eivät ole vielä seuraavalla kierroksella, jossa tulee vastaan joko SC Riverball Joensuu (M3) tai Keuruun Pallo /2 (M5): ”Ei tässä ole katsottu vielä niin pitkälle. Ensin yhden futsaljoukkueen pitää nousta Ykköseen, ja BET:n kanssa pitää säädellä.”

FC Sohon valmentaja Joel Seppälä näki pelin kaksijakoisena: ”Ensimmäinen puolikas pelattiin aika hyvin. Uskaltaisin väittää, että oltiin parempi joukkue. Pelattiin tosi hyvällä energialla. Niillä [Harjun Potkulla] oli tosi kivoja syöttökolmioita, mutta saatiin niitäkin purettua ajoittain.  Pysyttiin maltillisina, ettei koko ajan puskettu. Mutta sen huomasi, että prässättiin ehkä hieman liian korkealta. Lähdettiin kuitenkin ehkä hieman intohimoisesti prässäämään ja lähti energia sen mukana”, sanoo Seppälä.
Potkun tasoitus oli Seppälän mielestä ottelun käännekohta: ”Vastustajan maali vähän kulutti äijiä. Jatkettiin taistelua, mutta tuli toinen takkiin ja sen jälkeen vähän epätoivo söi. Tuli kolmas ja ei siinä mitään… kunnia heille: hyviä maaleja tökkivät kaverit, mutta kyllä tästä jäi sellainen olo, että olisi pystynyt voittamaan”, kommentoi Seppälä.


Print