Maija Merosen unelmalaukaus kaatoi PKKU:n

JyPK pysyy tutussa kaavassa. Vieraana ei löydetä vastustajan maalia, mutta kotona pisteet ovat lukittuna ahneiden vieraiden tassuista. Sen piti oppia myös PKKU, jolle tappio oli kauden ensimmäinen.

Su 12.6.2022
Jyväskylän Pallokerho – PK Keski-Uusimaa 1-0 (0-0)
JYPK: Pitkänen - Ven Lamberg, Torpo, Salmijärvi - Husu, H Rinkinen, Hirvonen, Halttunen - Vee Lamberg (67. Pirinen), Meronen (83. Forstén), Voutilainen (79. Nyrhinen)
PKKU: Laitila - Valovirta (73. Kontio), Salo, Torala, Jaatinen (71. Saulo) - T Rinkinen - Rautasola, Si Jahnukainen (46. So Jahnukainen), Romppanen, Tervo - Sjöholm
T: Ruokamo - Pitkäranta, Paajanen
Y: 160 Harjun stadionilla
MAALI: 67. 1-0 Meronen
V: Forstén - Tervo, Kontio
PP: Pitkänen, Hirvonen, Meronen – Sjöholm

JyPK ja PKKU – kaksi kauden ennakkosuosikkia. Keskiuusimaalaiset ovatkin sarjakakkosena ja laskutapaa vääntäen voisi jopa väittää, että paras joukkue, sillä neljä pistettä edessä olevalla TPS:lla oli pelattu kaksi peliä enemmän. JyPK sen sijaan alisuoritti varsinkin vieraskentällä. Kotona homma oli hanskassa, mutta vastassa on ollut myös helpompia vastustajia.
   Tämä piti olla peli joukkueiden välillä, jotka kuuluvat myös pelillisesti sarjan parhaimmistoon. Monia maalipaikkoja nähtiin,  mutta pääosin ne tulivat erikoistilanteista. Kummallakin joukkueella oli vaiheita, jolloin se pääsi vastustajan kimppuun. Avausjaksolla PKKU:n korkea prässi aiheutti JyPK:lle jatkuvasti vaikeuksia. JyPK:in maalipotkut annettiin poikkeuksetta lyhyenä, jota PKKU:n kolme prässääjää oikein odotti valmiina. Pari pidempää maalipotkua olisi mahdollisesti saaneet vastustajan rauhoittumaan ja laskemaan alemmas. Sen sijaan PKKU huomasi prässin toimivan ja into iskeä kiinni lisääntyi.
   Sitä huolimatta emännät saivat parhaan maalipaikan. Leena Torpon vapaapotku tavoitti Maija Merosen. Riemun huuto oli jo JyPK-kannattajien huulilla, kun Merosen laukaus oli laskemassa kohti maalia, mutta se osui vain ylärimaan (25.).

Avausjakson loppuvaihe kuului taas PKKU:lle, mutta 0-0-puoliaikatilanne ei ollut mikään vääryys.

Toisen jakson alussa Tiia Hirvonen ampui niukasti PKKU:n maalin yli (48.). Toisella puoliskolla keskiuusimaalaiset yrittivät edelleen prässätä, mutta pikkuhiljaa alkoi voimat siihen loppua. Silti PKKU:lla riitti erikoistilanteita. Sarjakakkonen ei kuitenkaan onnistunut aiheuttamaan JyPK:n puolustukselle tai maalivahti Satu Pitkäselle suurta vaaraa.
  Toisen puoliajan puolessavälissä myös JyPK:n hyökkäyspeli alkoi taas aktivoitumaan. Ensimmäiset hyökkäykset eivät tuoneet tulosta. Prässi pysyi kuitenkin korkealla ja Tiia Hirvonen sai pallon PKKU:n harhasyötöstä. Hirvonen syötti Meroselle, joka harhautti pari pelaajaa ja kun ampurata oli vapaana, hän laukoi n. 23 metristä kohti maalia. Tällä kertaa pallo osui tarkasti vasempaan ylänurkkaan. Peli 1-0:an (67.). Maali oli Maija Merosen toinen JyPK:n paidassa. Ensimmäisen kerran hän osui talvella Suomen Cupissa Tampereen Ilvestä vastaan.
  Johtomaali antoi JyPK:lle itsevarmuutta. Meronenkin, joka oli tässä pelissä harvinaisen usein pallossa kokeili vielä kerran kaukolaukauksella (70.). 83. minuutilla hänen työpäivänsä päättyi ja tilalle tuli Alma Forstén. Myös pitkään jalkaansa kuntouttanut Nea Nyrhinen pääsi esiintymään ensimmäistä kertaa vihreässä paidassa. Hän ehti viimeisellä 20 minuutissa väläytellä nopeuttaan ja hän oli lähellä tehdä myös maalin. Näppärän harhautuksen jälkeen vähän pienestä kulmasta lähtenyt laukaus osui kuitenkin vain sivuverkkoon. PKKU yritti lopulta tasoittaa ja myös maalivahti Nea Laitila kävi kerran vierailemassa JyPK:n boksissa. Paras paikka tasoittaa oli Sofia Jahnukaisella, kun hän sai pallon keskellä boksia. Laukaus lähti, mutta Satu Pitkänen torjui nopealla reaktiolla ja pelasti Jyväskylän Pallokerholle voiton.

Nea Nyrhinen tulossa ensimmäistä kertaa JyPK:n paidassa kentälle (kuvat: OR)

”En edes nähnyt, menikö se maaliin”
  JyPK:n voittomaalin viimeistellyt Maija Meronen ei ole vielä päässyt usein maalinteon makuun. Jos mietti hänen peliään Turussa, jossa hän pääsi jo kahdesti vaaralliselle paikalle, sekä avausjakson ylärimaosumaa, se ei ole kuitenkaan sattumaa, että juuri Meronen teki ottelun ainokaisen. Saimme hänet pyydettyä pelin jälkeen vielä pukukopista kommentille: ”Tuntuu kivalta pelata. Onnistuttiin niissä asioissa, jotka treenattiin. Meillä oli osittain vaikeuksia build upissa (pelirakennuksessa, toim.), mutta ei ne päässyt kuitenkaan vaarallisille paikoille”, Meronen kommentoi peliä.
  67. minuutin tapahtumia hän koki näin: ”En ole itseasiassa ihan varma, mitä siellä tapahtui. Mutta sitten mietin, että käännyn ja kokeilen vetää. Ei hirveästi vielä tullut vetoja siihen mennessä. Siksi ajattelin kokeilla. Sitten en edes nähnyt, menikö se maaliin, kun olin maassa pelaajien takana. Hyvä, että meni”, Meronen hymyilee. JyPK:lla on tällä kaudella kolmanneksi heikoin hyökkäys Ykkösessä. Tämän päivän maali oli vasta yhdeksäs. Vain FC Sport Vaasa (6) ja KuPS Akatemia (8) ovat osuneet vielä harvemmin. JyPK:n suurin ongelma on, ettei yritetä laukoa hieman hankalastakin paikasta. Siihen tämän päivän voittomaali oli oikea vastaus.
  Jyväskylä on tällä kaudella kuitenkin JyPK:n linnake. Ihan sama, onko se Vehkahallissa (Suomen Cup), Viitaniemessä kauden alussa tai viime aikoina Harjulla, aina JyPK on voittanut. Joukkueen onneksi seuraava ottelukin on kotipeli. Vastassa on Tampereen Ilves /2. ”Se on nuori porukka, mutta hyvin organisoitu. 3-0 tuli viimeksi takkiin. Nyt lähdetään voittamaan Harjulla. Ja vielä juhlapeli. Se on ekstramauste siihen”, sanoo Maija Meronen ja viittaa Jyväskylän Pallokerhon 70-vuotisjuhlaotteluun, johon on tulevana lauantaina kuulemma vapaa pääsy kaikille.