Ari Koski (36, UEFA A-lisenssi) on JJK:n uusi päävalmentaja. Rovaniemeläislähtöisen Kosken valmennusura vei Oulun (Hercules, OPS) kautta Kajaaniin (AC Kajaani, KajHa). Ykkösessä pelaavan AC Kajaanin vastuuvalmentajana hän toimii lokakuusta 2018 toukokuuhun 2019. Sopimus JJK:n kanssa alkaa 1.12.2020 ja päättyy lokakuu 2021:n lopussa.
Valinta Koskeen syntyi puheenjohtaja Tom Nevanpään mukaan hetkessä:
– Katsoin paljon valmentajia Jyväskylän ulkopuolelta. Silloin, kun Arin sähköposti tuli, tehtiin päätös samana päivänä.
– Arin historia ja valmentajapolku tukee meidän seuratoimintaa.
Koskella on kokemusta Kakkosesta ja Ykkösestä, ja nuorena mutta kokeneena valmentajana hän pyrkii ylöspäin. Jo AC Kajaanin päävalmentajana hän halusi joukkueensa pelaavan pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloilua. Lupaus, jonka hän uusi JJK:n lehdistötilaisuudessa torstaina.
– Ideani on aktiivista jalkapalloa pelaava joukkue. Puolustuksen pitää olla tiivis, mutta pelataan pallonhallinnan kautta.
Ari Kosken cv:ssä löytyy myös neljä kuukautta valmentajana kahdessa espanjalaisessa juniorijoukkueessa. Kysyttäessä, mitä Espanjasta voi oppia, Koski mainitsi nimenomaan pallonhallintapelin, mutta varoitti samalla liiasta kopioinnista:
– Kun Suomessa ollaan, ei siihen saa kuitenkaan liikaa tarttua.
100 = 1
Päävalmentajan sopimuksen lisäksi julkaistiin myös uusi projekti sekä lisää pelaajasopimuksia. JJK-faneille varmaan tärkein pala on Robin Saastamoinen, jonka jatkosopimus on kahden vuoden mittainen.
Saastamoinen ei ollut täysin tyytyväinen kauteen 2020:
– Se oli vähän kaksijakoinen, ja pelit menivät vaihtelevasti. Mutta oltiin myös ainoa joukkue, joka sai Jipon tuntemaan tappion. Siinä pelissä osoitettiin joukkueen potentiaali.
Miettiessään ensi kautta, urheilijan tärkeysjärjestys on hieman muuttunut:
– Ensisijaisesti toive olisi ”normaali” kausi. Kausi, jossa on normaali määrä pelejä.
– Sitten lähdemme tietysti parantamaan sijoitusta.
Saastamoisen tavoite on pelata ylempänä, jonka takia hän uskoo sopivansa hyvin JJK:hon.
Mutta miten kävi JJK:n ajatukseen, että sarjataso on toiminnan tulos? Puheenjohtaja Nevanpää esitti positiivisen tilinpäätöksen (+45 000 euroa) ja hieman outoa olisi ollut, jos nyt maltti loppuisi kesken. Myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen esitti johtokunnan kanssa sovitun suunnitelman:
– Vuonna 2023 täyttyy 100 vuotta siitä, kun tehtiin päätös Harjun urheilukentän rakentamisesta. Haluamme, että silloin JJK joko nousee Ykköseen tai pelaa siellä jo.
Niin maltillisilta kuin sanat kuulostivatkin, paljon maltillisempi oli vielä sävy: tärkein ei oli maali vaan polku.
– Tiedämme, miten noustaan Veikkausliigaan, mutta mitäs sitten? Mitä tehdään, kun yhteisö ei ole valmis?
Täysammattilaisia pelaajia ei vielä nähdä Jyväskylässä.
– Meillä pelaajille on maksettu vakuutuksia ja kenkiä, kertoo Vesalainen.
– Rakennetaan menestystä omien pelaajien kautta. Mutta onneksi Jyväskylä on opiskelupaikkakunta. On moni reittiä, miten tehdään pelaajista jyväskyläläisiä.
Kun nyt uskalletaan kutsua lasta nimeltä, on tärkeää varsinkin pelaajille.
– On tärkeää, että on konkreettinen tavoite, kertoo torstai-aamuna jatkosopimuksen allekirjoittanut maalivahti Tatu Österlund. Samaan virteen liittyy myös Robin Saastamoinen:
– Kunnianhimoinen tavoite motivoi ainakin minua.
Kakkosvalmentajan paikka vielä auki
Kolme vuoden tavoite, mutta valmentajan sopimus on vain vuoden mittainen? Kyse on varmasti enemmän taloudellisesta järkevyydestä, ja ymmärryksestä kummin päin pallo pyörii, kuin luottamuspulasta. Nevanpää selittää sen kuitenkin avoimesti:
– Katsotaan syksyllä, miten perhe on viihtynyt, ja miten tavoitteet ovat täyttyneet.
Täysin valmis ei valmennuskuvio kuitenkaan vielä ole. Edustuksen uuden apuvalmentajan sopimus on vielä työn alla. Myös maalivahtivalmentajan kanssa ei ole vielä sopimusta tehty, mutta Nevanpään mukaan jatketaan todennäköisesti samalla kuviolla eli Jaakko Hilpisen kanssa. JJK U21:lle (eli ent. JJK /2), joka pelaa kaudella 2021 Miesten Kolmosessa, julkistettiin Stephen Clarkin päävalmentajapesti.