Nousu haastoi MuuRy:n rankkareihin

image_printTulosta

Nousu – MuurY (MSC) raportti

   Uusi kutosdivarijengi Jyväskylän Nousu haastoi Vitoseen nousseen Muuramen Yrityksen. Suuri kysymys oli, kuinka hyvin vasta muodostunut joukkue pärjäisi Kutosen viime kauden mestaria vastaan? Murskaluvut MuurY:lle oli yksi realistinen skenaario. Toisaalta muuramelaisetkin kokivat uusia haasteita.

La 2.3.2024, Miesten Suomen Cup
Jyväskylän Nousu – Muuramen Yritys 3-5 rp (2-2, 1-2)
NOUSU: Saarikko – Lehtovuori, Himanen, Huusko, Huovinen –  P Lampila, Reh Te – Nummi (88. Linna), Samajita, Saxberg (81. Tikkanen) – K Lampila
MUURY: Pellinen – Kaurtola, Karvo (66. Bucht), Norontaus, Laaksonen – Mehto (66. Niemelä) – Paananen (66. Junikka), Pietarinen (77. Lehtinen), Björn, Nejlik – Venäläinen (77. Pälvimäki)
T: Willman – Bågman, Koski
Y: n. 95 Vehkahallissa
MAALIT: 9. 0-1 Paananen, 11. 1-1 K Lampila, 20. 1-2 Björn, 58. 2-2 K Lampila
RPK: 0-1 Pellinen, Pellinen torjuu K Lampilan vedon, 0-2 Björn, 1-2 Samajita, 1-3 Norontaus, 2-3 P Lampila, 2-4 Niemelä, 3-4 Huusko, 3-5 Nejlik
V: Saxberg, Samajita, Lehtovuori, P Lampila, Huusko – Mehto, Karvo
PP: K Lampila, Samajita, Saarikko – Pellinen, Mehto, Paananen

   Jännitys tässä pelissä oli käsinkosketeltavaa. Muuramen Yrityksen harjoituskausi kärsii armeijapoikien aikatauluhaasteista. Jyväskylän Nousun uudelle sukupolvelle se oli ensimmäinen virallinen ottelu. Pelikokemusta löytyy joukkueesta jonkun verran, ja yksilötaitoja myös. Syöttöprosentti oli jopa ihan kohtuullinen ja pelin ensimmäinen maalipaikka tuli myös kotijoukkueelle (Konsta Lampila, 3.).
  MuurY teki alussa aika vähän oman pelin eteen. Paikat syntyivät yksilösuorituksista – ja aggressiivista tilanneprässistä. Näin Veeti Paananen oli paikalla, kun Nousun keskuspuolustaja teki virheen, ja pisti maalin helposti 0-1:een (9.).

   Nousu ei kuitenkaan pistänyt päätä hiekkaan. He hyökkäsivät. Konsta Lampilan hieno laukaus näytti jo menevän oikeaan alakulmaan. Se osui tolppaan, siitä maalivahti Aapo Pelliseen, ja siitä taas verkkoon. 1-1! 10 minuuttia oli tässä vaiheessa pelattu.

   Peli näytti hirveän hitaalta, mutta silloin tällöin syntyi maalipaikkoja. Syy siihen oli lähinnä se tila, jonka kaveri antoi. Kahdellakymmenellä peliminuutilla MuurY siirtyi taas johtoon. Maalintekijä oli Jaakko Björn… Jaakko Björn? Kyllä, se Jaakko Björn, joka oli pelanut JJK:n ja FCV:n paidassa Kakkosessa! Hän siirtyi täksi kaudeksi Muurameen ja on Yritykselle kova vahvistus.

   Taitureita löytyy myös Noususta. Guerschom Samajita kokeili jopa saksipotkua. Tasoitusmaalia ei kuitenkaan tästä syntynyt (26.).
  Kumpikin joukkue sai ennen taukoa vielä paikkoja. Paras näistä oli MuurY:llä, kun Akseli Venäläinen pääsi vastahyökkäyksestä karkuun (34.). Julian Saarikko torjui ja Venäläinen käytti päätään työvälineenä porata reiän hallin seinään. Ei onneksi onnistunut.

Cup-tunnelma tiivistyy loppua kohti
  Hieman jäi epäselväksi, miksi moni pelaaja näytti avausjaksolla niin epämotivoituneelta tai kiukkuiselta. Peli-ilo näytti olevan pitkälti hukassa. Täytyy toki myöntää, että se on epäreilua, kun pelaa pelin heti sen jälkeen, kun korkeamman tason joukkueet ovat kohdanneet (tässä tapauksessa PaRi ja OuPa). Yleisö (ja toimittaja) saattavat olla kriittisempi kuin olisi tarpeen. Fakta on kuitenkin se, että tämä ottelu ei ollut läheskään niin tunteellinen kuin edellinen. Moottoritien ohituskaistan sijaan mentiin mukavasti jonossa rauhallista valtatietä pitkin. Nousu antoi MuurY:lle valtavasti tilaa keskikentällä. MuurY ei kuitenkaan oikein viitsinyt käyttää sitä ja antoi Nousun syötellä. Penkeissäkin oli hiljaista, ja jos olisi laittanut silmät kiinni, ei olisi yhtään huomannut, että laitojen ympärillä oli noin 100-päinen yleisö. Sata! Tosi hyvin joukkueet olivat saaneet perheitään, kavereita ja jalkapallonystäviä liikkeelle: muuramelaisia, halssilalaisia, muita jyväskyläläisiä ja jopa nippu äänekoskelaisia.

   Pelissä siirryttiin 1-2 tilanteessa toiselle jaksolle. Tämä oli ehkä hieman parempi jakso ja myös akustisesti nostettiin tasoa. Vajaa tunti oli pelattu, kun K Lampila tasoitti 2-2:een (57.). Muuramelaiset vaativat tilanteessa kovasti paitsiovihellystä.
   Nousu sai pienen prässivaiheen aikaiseksi, kunnes pallonhallinta alkoi pikkuhiljaa muuttua MuurY:n hyväksi. Vartti ennen loppua MuurY sai vapaapotkun keskeltä aivan boksin edessä (75.). Nousun veskari Saarikko torjui sen kuitenkin loistavasti. 
   Loppua kohti vaikutti yhä enemmän siltä, että MuurY halusi väistää rangaistuspotkukilpailun ja päästä varsinaisella peliajalla voittoon. MuurY:n prässistä syntyi Nousulle vastahyökkäysmahdollisuuksia. Ne eivät olleet kovin monipuolisia vaan päättyivät lähinnä Konsta Lampilalle. Poikkeus oli 88. peliminuutti, jolloin toinen Lampila eli serkkupoika Pietari Lampila veti kaukaa. Laukaus meni niukasti yläriman yli.
  Maaleja ei enää syntynyt, joten rangaistuskilpailulla piti ratkaista tämä ottelu.

Pilkulta hyvä onnistumisprosentti
   Pilkulta joukkueiden mahdollisuudet jatkopaikkaan näyttivät olevat lähinnä fifty-sixty. Molempien maalissa oli pitkä maalivahti tolppien välissä, jotka oli pelissä osoittanut osaamista. Olisi voinut veikata, että moni vetäjä epäonnistuisi. Mutta toisin kävi. Alun teki MuurY-veskari Pellinen. Ensimmäisenä vetäjänä hän nosti MuurY:n 0-1 johtoon. Seuraavaksi Pellinen torjui Konsta Lampilan vedon.
  Nousun tuplamaalintekijän epäonnistuminen pilkulta alkoi muodostumaan ratkaisevaksi, kun seuraavat vetäjät osuivat tasatahdin. Björn, Norontaus, Niemelä MuurY:n puolesta sekä Samajita ja P Lampila Nousulta.
  Ensimmäinen ratkaisuhetki oli, kun Alex Huusko astui pilkulle. Jos hän ei osu maaliin, MuurY olisi jatkossa. Huusko oli tavallaan varsinaisessa pelissä Nousun antisankari, kun hänen harhasyöttö johti 0-2:een. Sen seurauksena hän oli muuramelaisen yleisön sikailun uhri sekä pelissä (emme näitä sanoja tässä toista) että nyt, marssilla pilkkua kohti (”maalisyöttäjä”). Nuoren miehen hermot kestivät ja hän kavensi varmasti 3-4:än.
  Edelleen MuurY oli johdossa ja siksi MuurY:llä oli edelleen mahdollisuus ratkaista pilkkukilpailu ennenaikaisesti. Jesse Nejlik astui pilkulle. Viime kauden Komeetoissa (M3) aloittanut laitahyökkääjä oli palanut kesäkuussa Muurameen ja tehnyt kuusi maalia kahdeksassa ottelussa. Nejlik osoitti viimeistelyvarmuutta myös tässä ja ratkaisi Cup-ottelun.

   Avausjakson huonosta ilmapiiristä ei ollut enää jälkeäkään. MuurY juhli etenemistä 1. kierrokselle samalla lailla kuin se olisi juuri päässyt loppuotteluun. Kentälle muodostui iso vuori pelaajia. Tehtävä ei ollut helppo, kun Nousu nousi pari kertaa tasoihin. Mutta kokonaisuutena muuramelaisten voitto oli siinä mielessä ansaittu, että he vaikuttivat olevan hieman nälkäisempiä.

Nousun esitys näytti pelillisesti jo yllättävän kehittyneeltä. Paperilla altavastaaja Nousun piti löytää myös muita ratkaisuja kuin pelilliset:
   ”Odotukset oli, että vastustaja on kova, ja pitää lähteä taistelemaan. Mun mielestä siinä onnistuttiin. Jouduttiin pilkuille, mikä on aina fifty-fifty. Tänään ei päästy jatkoon, mutta välillä näin”, Nousun laitapelaaja Niklas Nummi kommentoi.
   Vaikka Cup-taival päättyy, se ei pilannut Nummin fiiliksiä: ”Hyvältä tuntuu. Meidän peli oli tosi hyvä. Saatiin fiilistä, miltä Kutosessa pelaaminen tuntuu. Vastustaja oli Kutosen nousija. Tämän perusteella on isot odotukset ensin kauden pärjäämiseen. Taistelu noususta Vitoseen on meidän tavoite”, hän kommentoi, ”Toki nyt oli pelissä pari poisjääntiä, mutta tosi esitys meiltä sen perusteella.”
   Nousu pystyy nyt keskittymään täysin sarjakauden valmistautumiseen. Prioriteettina on Nummen mukaan pelillinen kehitys: ”Meidän pitää löytää vielä paremmin, milloin syötetään, kenelle syötetään ja oikea ajoitus”, hän sanoo.

   Muuramen Yritys jatkaa vielä Suomen Cupissa. Heidän leirissä ollaan esitykseen hieman kriittisempiä. Näin kommentoi uusi päävalmentaja Teemu Korhonen:
   ”Aika paljon kaikkia varmasti jännitti. Ei vielä pystytty saamaan meidän tasoa, mikä on ollut viime kaudella. Nyt on ollut tauko aika pitkään. Se on aika iso voitto tälle porukalle. Saadaan taas hyvät fiiliksen tähän toimintaan.”
  Nousun tasosta Korhonen ei ollut kovin yllättynyt: ”Siellä näkyy, että ne ovat pelanneet korkeammallakin tasolla. Peli ratkaisi virheistä”, hän sanoo.

   MuurY:n haasteena on tällä hetkellä joukkueharjoituksey: ”Lähes kaikki on varusmiespalveluksessa. Se on aika paljon sumplimista sen kanssa, miten pystytään järjestämään treenejä ja saadaan kaikki peleihin. Mutta kyllä se on toiminut tähän asti ja tulee toimimaan jatkossakin”, lupaa Korhonen.
Mutta myös yksilötasolla MuurY:llä on vielä kehitettävää, että seuraavalla kierroksella FC Sohoa vastaan pärjää: ”Juoksukunto, ettei jää siltä kiinni, että jalka loppuu”, Korhonen nimesi harjoitusagendan tulevalle pelille.

   Vielä on auki, milloin MuurY:n ja Sohon välisen ottelun pelataan. Ennakkosuosikin rooli saattaa nyt kuitenkin siirtyä MuurY:stä pois, kun FC Soho:lla on tästä kaudesta lähtien Nelosdivisioonan status.

FZ