Uudistunut PaRi heittää OuPa:n Cupista

image_printTulosta

PaRi – OuPa (MSC) raportti

   Vehkahallissa kohtasivat lauantaina kaksi joukkueetta, jotka eivät ole ennen kohdanneet. Sen lisäksi talvella kaksi sarjatasoa noussut Palokan Riento on uudistunut sen verran, että oli vaikea ennakoida, mikä joukkueen taso oikein onkaan. Vahvistuksia tuli, mutta niin tuli OuPa:llekin, johon liittyi kova pelimies Dmitri Klimov, jonka tunnetaan Keski-Suomessa varmasti eniten Kolmosesta (SaPa, SC Riverball, Warkaus, Keltik), mutta joka pelasi aiemmin myös Kakkosessa (Warkaus, PK-37, MP) ja 7 minuutin verran jopa Veikkausliigasta (KuPS). Vielä enemmän Veikkausliiga-kokemusta on Timo Tahvanaisella (KuPS, Jaro, SJK). Hänen meriiteistä löytyy jopa 2 A-maaottelua vuodesta 2016.
   Paperilla oli ehkä syytä laittaa OuPa:n ennakkosuosikin rooliin. Saa nähdä, kuinka hyvin PaRi pystyisi pitämään vanhat konkarit hallussa?

La 2.3.2024, Miesten Suomen Cup
Palokan Riento – Outokummun Pallo -84  4-2 (3-2)
PARI: JP Rantamäki – Ju Rantamäki, Tuomala, Leinonen, Kyrönlahti – Juutilainen (78. Ovaskainen) – Mähönen (68. Kovanen), Hiltunen, Pesonen (68. Vikman), Hämäläinen (90+1. Mikkonen) – Hautanen (90+1. Nivala)
OUPA: Mononen – Aspelund (46. Hillebrandt, 86. Martikainen), Forsman, Turunen, Sorsa – Rissanen, Tahvanainen – Hakala (67. Eskelinen), Klimov, Huttunen (67. Kontkanen) – Tchanturia
T: Ruokamo – Willman, Lipiäinen
Y: 73 Vehkahallissa
MAALIT: 6. 0-1 Klimov, 29. 1-1 Hämäläinen, 38. 2-1 Hautanen, 51. 2-2 Hakala, 52. 3-2 Pesonen, 85. 4-2 Hautanen
V: Pesonen, Hautanen, Hämäläinen – Tchanturia, Rissanen
PUNAINEN KORTTI: 78. Forsman (OuPa)
PP: Hautanen, Hämäläinen – Ti Tahvanainen, Klimov, Turunen

  Yleisö sai nähdä ensimmäisen maalin jo viiden minuutin jälkeen. OuPa:n Eemeli Huttunen syötti vasemmalta boksin rajalta keskelle, jossa oli Giorgi Tchanturia. Tchanturia ei kuitenkaan päässyt palloon, kun ”oma mies” Dmitri Klimov otti pallon hänen edestään. Palokan puolustus ei löytänyt tapaa pysäyttää Klimovia ja AFC Keltikistä Outokumpuun siirtynyt mies viimeisteli 1-0:an (6.).
   Ennakkoluuloista huolimatta, peliä teki Palokan Riento. Reilusti uudistunut joukkue hallitsi palloa, ja loi nopeasti paikkoja. Harri Tuomala oli erikoistapahtuman jälkeen maalivahti Jarkko Monosen edessä, mutta veti maalin yli (8.). Eetu Hautanen ampui hienon yksilösuorituksen jälkeen ohi (11.).
   OuPa odotti lähinnä vastahyökkäyksiä. Ne päättyivät kuitenkin liian usein sivurajan huonommalle puolelle, tai edistyivät nopeinta reittiä hitaammin. Hidaskin on välillä varma, varsinkin, kun PaRi oli liikkeessä alaspäin yhtä hidas ja antoi kaverille tilaa. Näin Huttunen pääsi maalipaikalle, mutta laukoi maalin ohi (27.).
   Melkein OuPa olisi ollut kaksi maalia edessä, mutta sen sijaan PaRi tasoitti. Alvari Pesosen keskitys tavoitti Ville Hämäläisen, joka kompuroi pallon takatolpan tuntumasta maalin sisään (29.). Hänen valmentajansa Sami Perälä vaikutti yllättyneeltä, että Hämäläinen sai pallon tilanteessa ”haltuun.”

   Ottelusta kehittyi kunnon Cup-taistelu. PaRi teki maalin, jota ei hyväksytty (hyökkääjän rike, 35.), toisella puolella Klimov veti ohi (37.). PaRi-hyökkääjä Hautanen antoi jälleen kerran näytön pallotaidoistaan ja nosti isännät yksilösuorituksen päätteeksi 2-1-johtoon (38.).
  Jakson viimeinen kuuma tilanne oli Tahvanaisen pusku ylärimaan (42.), mutta kun OuPa:n keskikentän moottori oli tässä kulmatilanteessa töninyt, erotuomari Kalle Ruokamo oli viheltänyt pelin muutenkin poikki.

   Myös toinen jakso oli sen rahan arvoista, minkä yleisö jätti ottelun kioskille. Ensin oli taas vierasyleisön syytä juhlia, kun Eetu Hakala puski pallon kulmatilanteesta 2-2:een (50.). Pallo pomppasi maan kautta, mutta PaRi:n puolustus sai pallon potkaistua vasta viivan takana pois.
   Vieraiden ilo jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä minuutti myöhemmin PaRi oli taas johdossa. Hakala pisti pallon jälkivedolla maaliin, kun Mononen oli ensin torjunut Hämäläisen vedon (51.). Outokumpulaisilla oli kuitenkin keskustelutarvetta erotuomarille, kun Hämäläinen oli käyttänyt aika vahvoja otteita puolustajaa vastaan. Joku olisi ehkä päättänyt rikkeeksi. Ehkä jatkuva huuto PaRi:n penkiltä pelin aikana oli tehnyt vaikutuksen. Toisaalta Ruokamo oli antanut monta vastaavia tilannetta mennä läpi.

   Viimeisessä puolessa tunnissa OuPa:n voimat uhkasivat loppua. Pitkälti paikkoja tuli ainoastaan PaRi:lle. Esimerkiksi Kasper Kovanen veti hyvästä paikasta yli (75.). Tästä seurasi vielä hyvä OuPa-paikka, kun Monosen pitkä pystysyöttö lensi aivan PaRi:n puolustuslinjan taakse. Klimov ehti paikalle, mutta Juha-Pekka Rantamäki sai pallon hyvällä vastaantulolla torjuttua.

   Loppuvaiheessa Cup-taistelu ylitti kuitenkin sääntöjen rajoja. OuPa:n Aaro Forsman kaatoi Hämäläisen hirveällä vauhdilla, ja kaiken lisäksi vastustajan puoliskolla (78.). Ihan siltä huolimatta, oliko tästä jäänyt aikaisempi tilanne mieleen: tällä tavalla ei saa mennä tilanteeseen! Suora punainen oli looginen seuraus. Myös Palokan pelaajilla tunteet alkoivat kiehumaan. Hautanen tönäisi Forsmanin maahan. Ennen vanhaan on tästäkin saanut punaisen kortin rangaistuksena. Hautanen selvisi kuitenkin keltaisella.

   Kaikesta huolimatta pelattiin lopussa taas jalkapalloa. OuPa:n prässäsi heti punaisen kortin jälkeen korkealla, mutta se jäi lyhyeksi. Ratkaisevan maalin teki sitten Eetu Hautanen, nostamalla PaRi:n 4-2 johtoon (85.). Viimeistään sen jälkeen peli oli taputeltu. Palokan Riento voitti ottelun ja eteni toiselle kierrokselle. OuPa:n Cup-taival päättyi tähän.

”Cup-pelin suola”
OuPa-valmentaja Markku Litja astui pelin jälkeen ensimmäisenä lehdistötilaisuuteen:
   ”Mentiin ylös ja alas. Ikävä kyllä mentiin alas aika pitkään meidän puolesta. Ei oikein peli lähtenyt. Mutta toki se oli meidän eka peli isolla kentällä tänä vuonna. Sen näkyi selkeästi. Pallo liikkui liian hitaasti. Mutta tää on se Cup-pelin suola”, Litja kommentoi tämän pelin.

Myös sarjassa tulee tulevalla kaudella uusia vastustajia vastaan, sillä OuPa nousi Neloseen:
   ”Se on mielenkiintoinen sarja. Vaikea sanoa muista joukkueista mitään. Ainoastaan PAVE:n kanssa käytiin pelaamassa harjoituspeli. Meidän pitää vain päästä isolla kentällä harjoittelemaan, että osataan hyödyntää kentän kokoa. Plus syöttöpeliä. Sitä pitää harjoitella”, kertoo Markku Litja.

”Luotettiin siihen, että olemme joukkueena parempia”
   Myös PaRi-valmentaja Sami Perälä kommentoi peliä ottelun jälkeen:
”Lähdettiin liikeenteeseen, että haluttiin ensisijaisesti nähdä, mikä meidän taso on. Totta kai haluttiin myös jatkoon mennä. Alku oli hankala. Kaveri sai helpon maalin, mutta sen jälkeen oli hyvä syöttöjakso meitä.. Ansaitusti mentiin johtoon”, sanoo Perälä ja jatkaa:
”Hyvin kuitattiin vastustajan toinen maali heti seuraavalla hyökkäyksellä. Hyvä esitys. Vähän vaiheessa on peli, kun se oli vasta toinen peli tällä porukalla.”

   OuPa:n kovat nimet mainittiin motivaatiopuheessa ennen peliä PaRi:n pukukopissa:
”Puhuttiin heistäkin, mutta puhuttiin myös sitä, että ollaan tosi tasainen joukkue, ja luotetaan siihen, että olemme joukkueena parempia kuin heidän mahdolliset huippuyksilöt. Mun mielestä joukkueena puolustettiin hyvin. Ei päästetty vastustajaa liikaa pelata meidän boksin lähelle”, Perälä sanoo tyytyväisenä.
   Seuraavaa peliä Perälä ei vielä ehtinyt pohtia, kun fokus oli täysin tässä pelissä. Kun ottelu oli jo 1. kierroksen peli eikä tasauskierroksen, seuraava vastustaja ei ole muutenkaan vielä tiedossa.

FZ