VJS – ONS: Lisäajan rankkari ratkaisee

image_printTulosta
ONS juhlaa voittomaalin (kuva: FZ)

   ONS otti jännittävän ottelun päätteeksi vierasvoiton VJS:sta. Ratkaiseva maali syntyi vasta seitsemännellä lisäaikaminuutilla rangaistuspotkusta, jonka alunperin piti olla epäsuora vapaapotku.

   Aloitetaan alusta: Lämpömittarin ollessa nollan ympärillä, se vaatii jo jännitystä, että yleisölle ei tulisi jääkylmä. Anniskelualue oli kyllä auki, muttei ainakaan tässä naisten pelissä vielä kovassa käytössä (se muuttui mahdollisesti myöhemmin VJS:n miesten pelissä). Ensimmäisen puolen tunnin aikana ei vielä paljon tapahtunut. Joukkueet olivat silloin melko tasavertaisia. Ei erottunut, että VJS pelasi viime kaudella Kakkosessa ja ONS Kansallisessa Liigassa.
  Ajoittain VJS jopa hallitsi, mutta myös ONS:lla oli paikkoja. Yksi oli vieraiden vastahyökkäys, jolloin Varvara Bulgakova tuli maalivahti Ella Timosen eteen (29.). Vantaalainen torjui.

   Jakson loppua kohti ONS pääsi kuitenkin paremmin peliin. Viivi Niemelä vei vieraat 1-0 johtoon (38.) ja kolme minuuttia myöhemmin Tuuli Niemelä teki maalin laukauksella maata pitkin jo m 2-0:an (41.). Tämä vaihe oli selkeästi ONS:n paras. Eikä puuttunut paljon, että Viivi Niemelä olisi tehnyt Emilia Oksasen syötön jälkeen ONS:n kolmannen maalin (43.). Haltuunotto kesti hiukkasen liian kauan, joten VJS:n puolustus ehti paikalle.

La 21.4.2024 – N1
VJS Vantaa – Oulu Nice Soccer 2-3 (0-2)
VJS: Timonen – Himberg, Aakko, Honkimaa (79. Orrainen), Leminen (46. Helasterä) – Kivinen – Rautasola (60. Kattelus), Kumpulainen, Si Oksanen (60. Lipponen), Siidorov (80. Ericsson) – Kiviniemi
ONS: Rantanen – Oksanen, Saaremäki (56. Tikkala, 90+7. Siermala), Jansson – Heikka (65. Saarela), Uitto, Pohjanen, Tähtisaari – T Niemelä (64. Nyman), V Niemelä, Bulgakova
T: Mantere – Isosomppi, Hautamäki
Y: 97 Myyrmäen Jalkapallostadionilla
MAALIT: 38. 0-1 V Niemelä, 41. 0-2 T Niemelä, 53. 1-2 Rautasola, 62. 2-2 Kumpulainen, 90+7. 2-3 V Niemelä
V: Kumpulainen – Bulgakova, Saarela
PUNAINEN KORTTI: 90+5. Jokinen (VJS, vastuuvalmentaja)
PP: Kumpulainen – V Niemelä

VJS:n paluu
   Kolmas maali olisi varmasti jo ratkaissut ottelun. Mutta näin VJS pääsi takaisin peliin. Kotijoukkue hallitsi tauon jälkeen. Toinen puoliaika oli kulunut seitsemän minuuttia, kun Emilia Rautasola kavensi 1-2:een (53.).

   Pian sen jälkeen ONS sai tilaisuuden päästä taas mukavalle etumatkalle. Viivi Niemelä sai hienon syötön kärkitaskuun ja oli yksin matkalla 1-3:een, mutta Timonen torjui boksin rajalla. Pallo pomppasi takaisin oululaisille, jotka eivät pystyneet hyödyntämään VJS:n maalivahdin vastaantuloa. Maali olisi ollut tyhjänä.

   1-2 tilanteessa jatkettiin ja se kostautui vieraiden näkökulmasta, kun Helmi Kumpulaisen kova laukaus iski ONS:n yläriman alle (62.). VJS oli tasoittanut ja ONS:n pelaajat pitivät kentällä nopean kriisipalaverin.

   Mahdollinen tasapeli ei miellyttänyt ketään. Molemmilla joukkueilla oli voiton tahto. ONS:n syöttöpeli oli hieman laadukkaampaa, mutta maalin eteen oli vaikea päästä. Parhaat paikat tässä vaiheessa olivat Aada Saarelan pallonnosto, jolloin pallo kiersi vasemman tolpan ohi (65.), sekä Onssin hyökkäys, jolloin Timonen torjui Saarelaa vastaan (79.).

Hermot kireällä
   Jännitys tiivistyi lisäajan tapahtumasarjalla: Ensin ONS sai vapaapotkun, jonka VJS purki kulmapotkuksi. Myös tämän kulmapotkun vantaalaiset pystyivät purkamaan, mutta puolustajan jalka kävi niin korkealla Oona Tikkalan pään läheisyydessä, että erotuomari Kari Mantere vihelsi pilliin. Oikean päätöksen suhteen kaikilla oli eri mielipide. Mantere nosti käden ja päätti tuomits epäsuoran vapaapotkun. Oululaiset vaativat rangaistuspotkua ja todisteet Tikkalan naamassa tukivat teoriaa, että nappulakenkä olisi osunut. Samalla jotkut vantaalaiset huusivat, että tilanne ei olisi ollut edes rangaistusalueella.

   Sitten erotuomari Mantere lähti kohti linjatuomari Juha Isosomppia, toivoen että hän olisi nähnyt enemmän. Ensisijaisesti tavoite oli myös voittaa aikaa päätöksentekoa varten. Jälkimmäinen kävi myös ilmi, kun JaVi-toimittaja seisoi sen verran lähellä, että osa tätä keskustelua päätyi hänenkin korviinsa. Kehonkielikin kertoi jotain. Vaikutti siltä, että Isosomppi ei ollut nähnyt paremmin, osuiko jalka pelaajaan vai ei. Loppupelissä se oli lähinnä Tikkalan haava, joka johti päätökseen, että pakko olla rike, eikä vain vaarallinen peli.

   Mantere antoi pilkun. Tämä taas johti VJS:n puolella ylikiehumiseen. VJS-valmentaja Aku Jokinen antoi kovaäänistä palautetta erotuomaria kohti, josta Mantere antoi suoran punaisen kortin. Myös kentällä hermot oli kireällä. Kamppailussa parhaista paikoista oululainen lensi maahan. Tästä seurasi ainoastaan erotuomarin puhuttelu.

   Ajalla 90+7 Viivi Niemelä pääsi vihdoinkin suorittamaan rangaistuspotkun. Hän osui maalin vasempaan kulmaan ja vei ONS:n 3-2 johtoon.

   Peli ei ollut vielä ohi vaan jatkui noin kolme minuuttia. VJS tahtoi vielä tasoittaa, mutta lopussa ONS piti johdon ja haki kauden toisen voittonsa kolmannessa ottelussa. Voitto oli tärkeä, että liigaputoaja ei häviä kauden alkumetreillä liikaa pisteitä sarjan kärjelle.

   Nousija VJS pelaa ensisijaisesti sarjapaikan uudistamisesta. Vaikka se ei riittänyt vielä pisteiden hakuun, joukkue osoitti kauden toisessa pelissä, ettei siihen paljon puutu.

   Ensi sunnuntaina (28.4.) VJS matkustaa Lahteen. ONS:n vieraaksi saapuu lauantaina TPS.

FZsch