Piuku antaa oppitunnin HaKoPo:n sarjadebyytissä

image_printTulosta

Raportti Komeetat /Piuku – HaKoPo

   Uutta väriä saatiin pelikentille, kun joukkue Hankasalmelta ilmoittautui Miesten Kutoseen. Hankasalmen Hangan alla operoiva entinen harrasteporukka HaKoPo suoritti debyyttinsä maanantai-iltana Comets’ Parkissa.
   Hankasalmen Kovien Poikien (teknisesti myös Kovien Tyttöjen, koska kokoonpanoon kuuluu mm. puolustaja Ada Backman) riveissä ei löydy juuri lainkaan sarjapelikokemusta. Siinä mielessä oli odotettavissa, että kyyti ensimmäisessä ottelussa voisi olla kova. Piukua pidetään yhtenä ennakkosuosikkina voittamaan koko sarja.

Ma 13.5.2024
Jyväskylän Komeetat /Piuku – Hankasalmen Kovat Pojat 10-0 (3-0)
PIUKU: Saarinen – Rahkonen, Piippanen, Kivelä, Liimatainen – Malinen – Pulkkinen, Sääskilahti, Lampila – Ahonen, Nevala;
vaihdosta: Toropainen, Hagman, Kuronen, Aarnu
HAKOPO: J Merikanto – K Korhonen, Honkonen, Ihalainen, Rautiainen – S Mykkänen, A Viinikainen, L Korhonen, K Mykkänen – E Merikanto, Sysmäläinen;
vaihdosta: Sand, Havumäki, A Backman, N Backman, T Viinikainen, Varis
T: Jimenez
MAALIT: 4. 1-0 Nevala, 7. 2-0 Ahonen, 9. 3-0 Pulkkinen, 49. 4-0 Nevala, 65. 5-0 Malinen, 68. 6-0 Hagman, 73. 7-0 Ahonen, 81. 8-0 Aarnu, 82. 9-0 Nevala, 90. 10-0 Pulkkinen
V: – E Merikanto
PP: Kivelä – J Merikanto

   Kova kyyti oli hankasalmelaisille odotettavissa, mutta pelin alku oli oikeastaan kunnon oppitunti. Yhdeksän minuuttia pelattua tilanne oli jo 3-0 kotijoukkueen hyväksi.
   Piuku sai alusta lähtien hyviä maalipaikkoja. Joona Malisen laukaus meni vielä vasemmalta ohi (2.), mutta taivaansinisten prässi pysyi korkealla. Muutama kulmatilanteen jälkeen Valtteri Lampila pääsi vetämään. Johannes Merikanto HaKoPo:n maalissa torjui, mutta Niklas Nevala viimeisteli jälkivedon 1-0:an (4.).
   Seuraavassa tilanteessa Piukun Tuomas Ahonen sai syötön linjan taakse. Tilanne oli hyvä esimerkki, mitä HaKoPo:lla puuttui juuri tässä pelin alussa. Kamppailussa pallosta Ahosella oli liian helppoa päästä palloon. Kovat Pojat olivat tässä vaiheessa vielä liian ujoja. Näin Ahonen karkasi ja teki maalin 2-0:an (7.).
   Kaksi minuuttia myöhemmin Joonas Pulkkinen teki jo Piukun kolmannen maalin (9.). Nyt piti olla jo huolissaan, että tuloksellisesti tässä pelissä ollaan ennätysjahdissa.

   Mutta ei! Toki Piuku alkoi kymmenen minuutin jälkeen syöttelemään rauhallisemmin, mutta toisaalta HaKoPo alkoi mennä kovemmin kaksinkamppailuihin. Isännillä ei ollut enää niin helppoa päästä läpi. Maalipaikat syntyivät paljon harvemmin. Kun niitä tuli, oli Johannes Merikanto paikalla. Näin esim. kun hän torjui Lampilan vedon lyhyenä ja nopeana annetun kulmapotkusuorituksen jälkeen (39.). Kolme minuuttia myöhemmin Merikanto torjui myös 1v1 tilanteessa hienosti (42.).
   Jossakin vaiheessa avausjaksoa HaKoPo oli alkanut nostamaan linjaansa rohkeammin ja jakson loppua kohti he pääsivät jopa Piukun boksiij asti (44.). Kunnon maalipaikkoja ei kuitenkaan tässä ottelussa ollut vielä lainkaan.

   Kuten ensimmäinen, myös toinen jakso oli täysin kotijoukkueen hallussa. Neljäs maali oli lähellä, kun Merikanto torjui noin 15 metriä maalinsa edessä, mutta hankasalmelaiset eivät saaneet palloa pois vaara-alueelta (48.). Tämä tilanne päättyi vieraiden osalta vielä hyvin, mutta heti seuraavasta tuli Piukun neljäs maali. Maalintekijä oli Niklas Nevala (49.).

   Piuku haki lisää paikkoja, ja täytyy sanoa, että HaKoPo:n maalivahti piti lukemat vielä kohtuullisina. Aivan huippua, miten Johannes Merikanto tässä pelissä torjui. Viime talvella hän pelasi Futsalia Liikunnan Riemun II-joukkueessa, mutta muuten ei sarjakokemusta ole alla. Kun tuli pitkiä palloja, ne olivat Merikannon varmoissa käsissä. Torjunnat olivat kovaa luokkaa. Päällimmäiseksi kehitysvinkkiksi hänelle jää, että kun oma joukkue ottaa koko ajan vastaan, niin voisi rauhoittaa peliä vielä paljon enemmän. Niin joukkue pystyy hengittämään ja torjuntatarvetta olisi ehkä hiukan vähemmän.
   Kuten sanottua, torjunnat olivat huippua: Joona Sääskilahti (48., 51.) ja Tuomas Ahonen (53.) voivat sen todistaa.

   Tunnin kohdalla lukemat olivat 4-0, mutta sen jälkeen hankasalmelaisten voimat alkoivat yhä enemmän hiipua. Joona Malinen teki hienon maalin kantapäällä (65.). Samalla kropanosalla Eemil Hagman osui kulmatilanteesta 6-0:an (68.). Ahonen teki Piukun seitsemännen maalin hyvän yksilösuorituksen päätteeksi (73.).

   Ei jokainen tilanne päättynyt maalintekoon. J. Merikanto ohjasi laukauksen tolppaan (75.) ja 75. minuutin osuma tuomittiin paitsioksi. Mutta ”kymppiä” kohti mentiin kuitenkin vahvasti.
   Ilmari Aarnu teki hienon vapaapotkumaalin vasemmalla jalalla oikealta laidalta takanurkkaan (81.) – 8-0. Seuraavaksi Nevala viimeisteli hattutemppunsa osumalla 9-0:an (82.).
   Sen jälkeen minuutit pyörivät eteenpäin. Melkein HaKoPo selvisi alle kymmenen päästetyn maalin. Puoli minuuttia ennen loppua Piuku hyökkäsi kuitenkin vielä kauniisti vasemman laidan kautta ja Hagmanin syötöstä viimeisteli Pulkkinen 10-0:an (90.).

HaKoPo:n pelaajat asuvat ympäri Suomea
   Jokainen alku on vaikea. Se näkyi myös HaKoPo:lla. Kapteeni Mikko Honkonen kertoi meille ajatuksensa pelin jälkeen:
   ”Tulos on selkeä. Eikä siinä jäänyt mikään kysymysmerkkiä. Tiedettiin, että vastustaja on aika kova. Oltiin skoutattu heitä. Ei silti tällaista ryöpytystä ajateltu. Alku oli meiltä huono, kun päästettiin kolme nopeasti, mutta muuten eka puolisko oli hyvä sen jälkeen. Saatiin ihan hyvin pidettyä puolustusta tiiviinä. Omaa hyökkäyspeliä ei saatu kyllä missään vaiheessa käyntiin. Lopussa vähän väsähdettiin ja pääsi repeämään tää ero.
   Mutta tästä on hyvä lähteä treenikentän kautta jatkamaan”, Honkonen kommentoi.

   Edessä on reilu kahden viikon tauko, ennen kun HaKoPo pääsee seuraavan kerran pelaamaan. Toukokuun 30. päivänä vastassa on Palokassa PaRi /2.
   ”Ihan hyvä, että saadaan vähän taukoa. Kunnolla saadaan treenattua ja porukalla rupea loppumaan koulut ja muuta. Korkeakouluista ympäri Suomea pääsee osa mukaan treeneihin. Eiköhän sitä kautta pikkuhiljaa saada pallonhallintaa ja muutama syöttöä omille. Ei sitä oikein tässä vielä ollut havaittavissa”, Honkonen antaa kuitenkin toiveikkaan katseen tulevaisuuteen.
   Entäs hankasalmelaisten odotukset tälle kaudelle?
”Tavoite on, että otetaan muutamat voitot tällä kaudella ja pystytään parantamaan tästä. Varsinkin kotiotteluissa, niin saadaan luotua hyviä kotitapahtumia ja viihdettä katsojille. Se on tärkeintä”, kertoo Mikko Honkonen.

”Kymmenen kautta kymmenen”
   Piuku antoi kovan näytön avauskierroksella. Valmentaja Saboor Salim, joka keräsi pukemisen kannalta muuten yhtä paljon tyylipisteitä kuin HaKoPo:n valmennus, ei voi valittaa avauskokoonpanonsa laadukasta pelaajistosta. Selkeä avausvoitto on vasta ensimmäinen askel. Piukun osalta mikrofonien eteen astui kapteeni Aleksi Piippanen:
   ”Me tultiin ottamaan ja me otettiin. Aktiivisella pelaamisella lähdettiin, kuten sovittu, ja noudattiin pelisuunnitelmaa. Oikeastaan se ratkesi jo ekassa kymmenessä minuutissa. Vähän ehkä rakoili sen jälkeen vastustajan tasosta johtuen. Vastustajan veska piti heitä kasassa. 
Propsit heille siltä.    Kymmenen kautta kymmenen suoritus tänään ja 10-0 voitettiinkin.”

   Piukulla on seuraavaksi sama vastustaja kuin HaKoPo:lla. Piuku kohtaa PaRi /2:a jo ensi maanantaina (20.5.):
   ”Lähdetään pelaamaan samalla tavalla, ja veikkaan, että jos kymmenen painittiin tähän peliin, niin siihenkin peliin pystytään painamaan. En tiedä, minkälainen joukkue PaRi:lla on, mutta innolla sitä odotellaan. Väitän, että ollaan tässä sarjassa kovilla kumminkin. Olemme saanut sellaisia vahvistuksia muista joukkueista”, sanoo Piippanen.

   Piukulla on kovat tavoitteet. Kuka on heidän mielestä päävastustaja?
   ”Rangers /2 on sellainen, joita vastaan peliä odotellaan. Se on lähellä minun sydän ja varmaan se on yksi kovimmista joukkueista. Ei tule nyt muita mieleen, mutta luulen että tasainen sarja on kuitenkin tulossa”, Piippanen kertoo spontaanisesti.

FZ