PaRi /2 – PetPet: Maalihanat aukaisevat tunnin jälkeen

image_printTulosta

PaRi /2 – PetPet (N4), raportti

   Tunnin verran muuri kesti ihan hyvin, sitten PaRi murtautui kunnolla sen läpi. Ampiaisten harrastenaiset aloittivat kauden selkeällä kotivoitolla.

Ma 6.5.2024
Palokan Riento /2 – Petäjäveden Petäjäiset 6-0 (1-0)
PARI: Tervo – Tammisto, Lehtonen, Tolonen, Lehmonen – Salo, Raatikainen, Karppinen, Tullila – Tahvanainen, Karppinen; vaihdosta: Rantaprosi, Tuomainen, Rantakeisu, R Virtanen, Nieminen, Kilpeläinen, Parviainen
PETPET: Luotola – Kähäri, Perälä, Korhonen, Kulmala – Ruotanen – Leppänen, Lehtonen, Junttila, Sillgren – Hiironen; vaihdosta: Mäkinen, Hällikkä, Laurio
T: Muilu
Y: 16 Palokan liikuntapuiston tekonurmella
MAALIT: 12. 1-0 Tolonen, 60. 2-0 Karppinen, 61. 3-0 Tullila, 68. 4-0 Karppinen, 79. 5-0 R Virtanen, 82. 6-0 Häyrinen
V: –
PP: Tullila, Raatikainen – Perälä

   Kulkusuuntia oli vain yksi. Ja kun joukkueet sopivat erotuomarin kanssa, että puoliajalla ei vaihdeta puolta, se jatkui 90 minuuttia siihen samaan päätyyn.
   PaRi prässäsi alusta lähtien korkealla. PetPet:llä oli yksi maalipaikka viiden minuutin kohdalla, mutta sitten taas jatkettiin PetPet:n puolustuspuolella.
   Kotijoukkueesta murtautui ensimmäisen kerran Tanja Raatikainen (7.). Hän oli jo läpi, mutta nopealla spurtilla ja yhteisvoimin Petäjäisten puolustajat Titta Perälä ja Päivi Korhonen saivat hänet vielä pysäytettyä.

   Kun ei pysty tekemään maalia läheltä, pitää tehdä sen kaukaa. PaRi-toppari Lyyti Tolonen ajatteli ilmeisesti näin, kun hän viritti vapaapotkun noin 30 metrin etäisyydeltä maaliin. Tolonen on pitkän linjan pelaaja PaRi:n harrastejoukkueessa. Tuskin hän on ennen vetänyt näin kaukaa maalia kohti – siihen pienellä kentällä ei oikein ole ollut tilaa. Nyt isolla kentällä Tolosen potku laski hienosti vasempaan ylänurkkaan (12.).

   Läpi avausjaksoa PaRi piti paineen korkealla. PetPet puolusti sinnikkäästi ja piti hieman onnekkaasti (Riikka Tullilan ylärimaosuma vasemmalta, 25., sekä Raatikaisen veto niukasti maalin ohi, 42.) 1-0 lukemat tauolle asti.

   Myös toisella jaksolla pelattiin ”yhtä maalia”. PaRi alkoi päätyä hyvien syöttökuvioiden jälkeen yhä useammin maalipaikoille, kun Riikka Tullila nousi muutaman kerran pallon kanssa vasemman laidan kautta. Hänen syötöstä Janita Karppinen veti suoraan niukasti ohi (50.). Kolme minuuttia myöhemmin  tilanne oli samankaltainen, mutta tällä kertaa Tullila kokeili itse. PetPet-veskari Emma Luotola sai sormensa eteen (53.).
   Sitten PetPet sai vielä tasoituspaikan vastahyökkäyksestä. Vieraat saivat pallon nopeasti boksin rajalla, mutta sitä eteenpäin pääseminen oli vaikeampaa. Muutamasta laukausyrityksestä huolimatta, ei oikein päästy maalivahdille asti (55.).

   Palokan Riento taas otti varoitusmerkit vakavasti. Karppinen murtautui keskeltä boksiin, kunnes oli enää maalivahti edessä, ja viimeisteli varmasti 2-0:an (60.).
   Vain minuutti myöhemmin Tullilaa pelattiin taas vasemmalla vapaaksi. Hän teki maalin 3-0:an (61.).

   PetPet:n voimat alkoi loppumaan. Puolustuspeli ei ollut enää niin terävä, ja toisaalta PaRi:n suoritukset olivat nyt tarkkoja. Karppinen teki illan toisen maalinsa laukomalla keskeltä hienosti maalin kulmaan 4-0:an (68.).

   Pelin pelaajaksi nousi ehdottomasti Riikka Tullila, joka oli valtavan usein siellä, josta vaaralliset paikat syntyy. Seuraava syöttöpiste oli tarjoilla, mutta Piia Parviaisen veto meni ohi (77.).

   Mutta PaRi teki kuitenkin vielä kaksi maalia. Maaliriemun perusteella Roosa Virtasen maali (79.) oli varmasti hieno, ja sen lisäksi hänen ensimmäinen naisten sarjassa, mutta toimittajan silmät kävivät silloin juuri omassa vihkossa.
   Viimeisen maalin teki Linda Häyrinen (82.) kulmatilanteesta. PaRi voitti ottelun 6-0 lukemin.

   Eritasoiset tavoitteet
   Tulos oli selkeä, mutta ilo edessä mentiin molemmissa joukkueessa. PaRi:n osalta osattiin kyllä nauttia voitostakin, minkä huomaa Riikka Tahvanaisen sanoista:
   ”Meillä on hirveän uusi joukkue. Lyhyen aikaa olemme vasta päässeet isolla kentällä treenaamaan. Kaikki meni, miten olimme sen suunnittelut. Mitä ollaan treenattu, toimii tänään. Tämän lyhyen harjoittelujakson jälkeen, ihan täydellinen suoritus tänään!”

   Tämä päivän peli antaa myös itseluottamusta loppukauteen:
   ”Joukkueena ollaan kärkikahinoissa. Meillä on tosi sitoutunut joukkue ja meillä käy tosi paljon pelaajia treeneissä. Meillä on hyvät treenivuorot. Jos me tällä tavalla jatketaan, meillä tulee ihan älyttömän hyvä kausi!”, hän uskoo.

    Riikka Tahvanaisella on kokemusta muun alueen sarjoista. Toukolan Terällä ja FC Honka/Puumilla hän pelasi eteläisen alueen Vitosessa ja Nelosessa. Suuria eroja hän ei näe alueiden välillä:
   ”Aika samanlaisissa mennään. Toki siellä [etelässä] alkaa Vitosessa ison kentän pelit, mutta se on aika sitä samaa”, sanoo Tahvanainen.

   On tämä uusi Naisten Nelonen Keski-Suomessa kyllä askel parempaan suuntaan. Nyt on harrasteporukoillekin mahdollisuus harrastaa 11v11-pelejä ilman että alimmaisella sarjatasolla pitäisi matkustaa itärajalle asti tai kohdata joukkueita, jotka ovat maakuntansa kärkijoukkueita.
   Yksi hyvä esimerkki sille, että ilman pitkä jalkapallotaustaa pääsee nauttimaan tosipeleistä, löytyy Petäjäveden Petäjäisistä:
   ”Olemme tullut tähän sarjaan harjoittelemaan ison kentän peliä. Meidän porukka on ihan harrasteporukka. Ja harrasteporukalla on kokemusta jalkapallossa ihan lapsuudesta asti. Niillä eväillä mennään”, kertoo Pauliina Kähäri.
   ”Tavoitteena on harjoitella omaa puolustuspeliä ja pelin rakentamista, että meillä avaaminen sujuu. Rakentelussa on vielä haasteita, mutta pari kertaa päästiin vastustajan maalille asti. Eli nämä tavoitteet meillä täyttyi.
   Harmillisesti meillä oli vaihtopelaajia tosi vähän. Kyllä, sen toisella puoliajalla näkyi: vaivoja on ja vauhti loppui täysin. Siinä vaiheessa PaRi laittoi toisen vaihteen päälle”, hän jatkaa.

   PetPet:n osalta ei ole heti luvassa saman tason pelejä, sillä seuraava vastustaja Jämsänkosken Ilves on pelannut viime kaudella Naisten Kolmosessa. Kähäri kommentoi:
   ”JIlves on ehdottomasti voittajasuosikki. Heillä on nuorta, taitavaa porukkaa ja saattaa olla entisiä nuorten maajoukkuepelaajiakin.
   Meillä on tiedossa kylmää kyytiä, mutta me yritetään tehdä peli vaikeaksi heille. Meillä on maailman parhaat fanit, kun tänne asti tulivat”, kommentoi Kähäri luottaen kotikentän omaan tunnelmaan.

   Sitä huolimatta tiedetään kyllä, missä joukkueen realiteetit tässä vaiheessa:
   ”Meillä on saumaa joku peli voittaa. Tavoitteena on, että saadaan kauden aikana pari maalia tehtyä. Meillä on maltilliset tavoitteet. Ilon kautta mennään. Nyt nautitaan ison kentän peleistä”, kertoo Pauliina Kähäri.

FZsch