Harjun Potku nousee sarjakärkeen – Nousun punainen kortti puhuttaa

image_printTulosta

M6 tilannekatsaus – 3. kierros 2024

   Seitsemän ottelua pelattiin tällä viikolla, sillä täyden kierroksen lisäksi joukossa oli yksi heinäkuusta siirretty ottelu. Sarjataulukko on entistä enemmän vino. Jotkut joukkueet ovat pelannut neljä ottelua, toiset vasta kaksi. Yritetään analysoida, mikä on oikea tilanne:

   Tulospalvelun mukaan Harjun Potku nousi sarjakärkeen. Jätetään matemaattiset selitykset vielä sivuun. Miten se ylipäätään mahdollista, että Potku on kärkiryhmässä mukana?
   Vielä viikko sitten uutisoitimme JaVi:ssa, että joukkue ei osu verkkoon. Maanantain voitto PetPet /2:sta (3-1) oli kyllä vielä odotettavissa, mutta torstaina Halssilassa seurasi 6-1 voitto Jyväskylän Noususta. Joo, Nousu pelasi melkein 40 minuuttia kahden miehen alivoimalla (toisesta kentältäpoistosta seurasi aikamoinen hulina, ks. pelitiivistelmä alempana). Sitä ei kuitenkaan voi peitellä, että jo puoliajalla Potku johti 4-1 lukemin.

   Neljä ottelun jälkeen (3 voittoa, 1 tappio) voimme nähdä Harjun Potkun uudessa valossa. Seuraavien viikkojen ohjelma näyttää kyllä siltä, että voittoputken jatkaminen on täysin mahdollista: PaRi /2 (v), FCS (k), Souls (k) ja HaKoPo (v) ovat Potkun vastustajat ennen kesätaukoa. Kuka pystyy pysäyttämään heidät?

   Ns. todelliset kärkijoukkueet ovat tällä hetkellä Komeetat /Piuku ja FCV /Reds II. Piukun liivi on yhä valkoinen. Ei annettu pisteen pistettä kenellekään, eikä edes yhtään päästettyä maalia. Maaliteon osalta voi tulkita selkeä alamäki (10-0, 7-0, 4-0). Seuraavaksi 1-0? Vakavasti ajatellen Piuku näyttää olevan sarjan kovin joukkue. Seuraavaksi tulevat kuitenkin kaksi hyvää testiä, onko oikeasti näin. Ensin tulee vastaan Nousu (jossa tosin kaksi tärkeää pelaajaa on pelikiellossa) ja FCV /Reds 2.

   Reds II:n osalta puhdas pistesaali johtuu toki hieman tuuristakin. Edellisen viikon 0-3 tappiosta muutettiin kabinetissa 3-0 voitoksi (ks. 2. kierroksen tilannekatsaus). Avauskierroksen voitto Petäjävedeltä oli ansaittu, mutta varsin tiukka. Vasta nyt kolmannella kierroksella (6-1 voitto Soulsista) Reds II vakuutti ensimmäisen kerran oikeasti. Maanantaina on vastassa Rangers /2, kun Reds pelaa kotiottelunsa Säynätsalossa (!). Viikko myöhemmin seuraa vertailu Piukun kanssa.

   Takaiskuja ovat kärsineet jo mainittu Nousu (kolmen voiton jälkeen) sekä Rangers /2, joka hävisi maanantaina Nousulle 2-5 lukemin. Ei ollut odotettavissa, että Rangers /2 marssii läpi eli niitä tappioita varmasti tulee. Ristipelien myötä on kuitenkin hyvin mahdollista, että joukkue pysyy mukana yläloppusarjapaikkojen kamppailussa.

   Kaksi joukkuetta hakivat tällä viikolla kauden avausvoiton. Palokan Riento /2 voitti torstaina kotona HaKoPo:a vastaan 2-0 lukemin. Muholan Jalkapallokerho haki 5-3 vierasvoiton Saarijärveltä. Tässäkin ottelussa oli erotuomari fokuksessa. Usein tulee valitus, että Muholassa vihelletään ”kotiinpäin”. Nyt lienee MJK:lla myös vieraspeleissä mukana 12. pelaaja (silmänisku tähän).

   Tuleva pelikierros on hyvin kaksijakoinen. Maanantaina mennään kärkiryhmän merkeissä (paitsi Potku vasta torstaina), kun taas perjantaina huipentuu kamppailu paikoista kuusi eteenpäin. Mökin sijainnista riippuen, kannattaa myös kaupunkilaisten pohtia reissua kohti Haapamäki (v HaKoPo), Muhola (v Souls) tai Petäjävesi (v FCS).

Selitys, miksi Harjun Potku on kärjessä, vaikka tilillä on tappio ja maaliero ei ole paras
   Täytyy myönnä, että piti miettiä kahdesti, miten voi olla, että Potku on virallisessa taulukossa Piukun ja Reds II:n edessä. Selitys on se, ettei maaliero ratkaise ensimmäisenä, kun pistetilanne on sama. Onhan siinä etunsa, kun halutaan välttää kauden viimeisillä kierroksilla nähtäviä kaikenlaisia murskavoittoja, josta joku voi vielä siirtyä maalierolla toisen joukkueen ohi. Haittapuoli on kuitenkin se, että aina ratkaisee, onko vielä joku kolmas tai neljäs osapuoli samoissa pisteissä ja kaikille mahdollisille kuvioille pitää laskea erikseen, kenellä on keskinäisistä otteluista se paras tilanne.

   Tässä tapauksessa se on vielä helppoa. Ja kuitenkin se kesti, kunnes hoksasin, että Potkun voitto Noususta nostaa vaaleansiniset nimenomaan 9-pisteen-kerhon kärkijoukkueeksi. Sehän oli ainoa ottelu, jonka kärkiryhmän kesken on pelattu.

Ma 27.5.2024 – Jyskän kenttä
Harjun Potku – Petäjäveden Petäjäiset /2  3-1 (0-1)
T: Garvriliuk
MAALIT: 43. 0-1 Heiskanen, 48. 1-1 Parto, 78. 2-1 Koivukumpu, 82. 3-1 Leppäpuisto
V: Kokkonen – Survo, Heiskanen
PP: N.N.

   Kuten edellispelissä Rangersia vastaan, Potkun avausjakso meni taas sivusuun. Jouni Heiskanen nosti vierasjoukkueen ennen taukoa 0-1 johtoon (43.). Potku palasi taukopalaverista kuitenkin motivoituneena. Miralam Parto tasoitti 1-1:een (48.). PetPet /2 pysyi hyvin mukana. Peli ratkaisi vasta loppuvaiheessa, kun Leevi Koivukumpu (78.) ja Markku Leppäpuisto (82.) iskivät neljä minuutin välein ja veivät Potkun voittoon.

Ma 27.5.2024 – Comets’ Park
Jyväskylän Komeetat /Piuku – Haapamäen Pallo-Pojat 4-0 (2-0)
T: Vilkman
MAALIT: 8. 1-0 Pulkkinen, 31. 2-0 Nevala, 52. 3-0 Rutanen, 70. 4-0 Pulkkinen
V: – Heydari, Hyödynmaa
PP: N.N.

   Saaristen liivit pysyvät puhtaana. Niko torjui avauskierroksella, nyt kävi toisen peräkkäisen kerran Vesilahden Visan kasvatti Santeri Saarinen Piukun tolppien välissä. Jos lasketaan Cup-ottelut mukaan, Santeri Saarinen ei päästänyt vielä maaliakaan neljässä virallisessa ottelussa.
   Myös hyökkäyssuuntaan Piukun peli kulkee. Joonas Pulkkinen teki kaksi maalia (maalipörssillä neljällä maalilla sijalla kolme), Niklas Nevala (seitsemällä maalilla pörssin kärjessä) ja Juho Rutanen (kauden 1. maali) osuivat myös.

Ma 27.5.2024 – Säynätsalon lp
Kypärämäki Rangers /2 – Jyväskylän Nousu 2-5 (1-2)
T: Kytölä
MAALIT: 9. 0-1 Huusko, 17. 0-2 Nummi, 43. 1-2 Hakasalo, 48. 1-3 Nummi, 56. 1-4 Nummi, 59. 1-5 Lampila, 86. 2-5 V Rastas
V: Hamdi –
PP: N.N.

   Rangers /2 kärsii kauden ensimmäisen tappionsa, kun Nousu haki pisteet lopulta selkein lukemin. Vieraat ottivat pelin hyvin vakavasti ja aiheuttivat Rangersille vaikeuksia. Reilu vartin jälkeen tilanne oli jo 0-2. Peli tasaantui sen jälkeen ja Rangers eli vielä uutta toivoa, kun Erik Hakasalo tasoitti kuitenkin ennen taukoa 1-2:een (43.).
   Tauon jälkeen Nousu oli kuitenkin taas heräillä ja vaihtoi avauksen takaisin kentälle. Se ratkaisi pelin pian. Niklas Nummi viimeisteli hattutemppunsa 55 minuutin kohdalla. Kolme minuuttia myöhemmin Pietari ”Pietu” Lampila nosti lukemat jopa 1-5:een (58.). Peli oli taputeltu, mutta lopussa Veeti Rastas onnistui tekemään vielä tuloskosmeetikka osumalla 2-5:een (86.).

Ti 28.5.2024 – Vehkalammen kenttä
Souls AC Jyväskylä – FC Vaajakoski /Reds 2  1-6 (0-2)
T: Timonen
MAALIT: 19. 0-1 Merikanto, 28. 0-2 Veander, 55. 0-3 Veander, 63. 0-4 T Hirvonen, 74. 0-5 Lahti, 81. 1-5 Antikainen, 89. 1-6 Merikanto
V: Kivistö –
PUNAINEN KORTTI: 69. Virta (Souls)
PP: N.N.

   Ensimmäinen selkeä voitto Reds 2:lle. Vieraat johtivat tauolla 2-0 lukemin. Toisella jaksolla lukemat nousivat. Peli oli jo ratkaistu, kun Joel Virta lensi 0-4 tilanteessa suoralla punaisella kortilla kentältä. Alivoimalla Souls teki kuitenkin yhden maalin. Se oli Valtteri Antikaisen ensimmäinen Soulsin paidassa.

To 30.5.2024 – Halssilan yläkenttä
Jyväskylän Nousu – Harjun Potku 1-6 (1-4)
T: Oinonen
MAALIT: 11. 1-0 Nummi, 14. 1-1 Luoma, 17. 1-2 Rousu, 30. 1-3 Rousu, 42. 1-4 Manninen, 68. 1-5 Salonen, 79. 1-6 Koivukumpu
V: Samajita, Hulkko, Linna – Kauppinen
KENTÄLTÄPOISTO: 50. Samjita (Nousu)
PUNAINEN KORTTI: 52. Himanen (Nousu)
PP: N.N.

   Vain kolme päivää viimeisen ottelun jälkeen Nousu joutui taas tositeolle. Voittoaallolla ratsastavalle joukkueelle pelin alku lupasi taas hyvää, kun Niklas Nummi teki jälleen maalin (11.). Se oli Nummen seitsemäs tällä kaudella.
   Yhtäkkiä Nousu alkoi kuitenkin tippumaan aallosta ja löysi itsensä pahassa pyörteessä. Harjun Potku näytti rutiininsa pystysyöttöhyökkäyksellä, josta Oskari Luoma tasoitti 1-1:een (14.). Potkun maalihanat aukaisivat nyt kunnolla. Kahdesta erikoistilanteista (17., 30.) ja Eemeli Mannisen kaukolaukauksesta (42.) vieraat siirtyivät 1-4 taukojohtoon.
   Toinen jakso alkoi värikkäästi. Nousun Guerschom Samajita hanki itselleen kaksi varoitusta ja joutui poistumaan kentältä (50.). Kaksi minuuttia myöhemmin tuomari Aki Oinonen näytti punaisen kortin myös Mikael Himaselle (52.). Kotijoukkueen pelaajat eivät ymmärtäneet enää maailmaa, mutta he joutuivat jatkamaan yhdeksällä pelaajalla. Heidän ihmetystä herätti punainen kortti heidän kapteenille.
   Kahden pelaajan ylivoimalla Potku nosti lukemat vielä 1-6:een (68., 79.). Tunnelma oli pelin jälkeenkin vielä hyvin kireä. Kotijoukkue päätti jäädä ylilyöntien estämiseksi kättelemättä vastustajaa ja tuomaria.

To 30.5.2024 – Palokan lp
Palokan Riento /2 – Hankasalmen Kovat Pojat 2-0 (1-0)
T: Lipiäinen
MAALIT: 20. 1-0 Huolman, 74. 2-0 Hiltunen
V: Juutilainen –
PP: N.N. – J Merikanto (mv), Ihalainen, Mykkänen

   PaRi /2 haki kauden avausvoiton ja se tuli ansaitusti. Joukkue hallitsi palloa ja loi enemmän vaarallisia hyökkäyksiä.
   HaKoPo kuitenkin paransi selkeästi verrattuna avauskierroksen ottelua ja piti tappion maltillisena. Erikoismaininnan sen suhteen saavat maalivahti Johannes Merikanto, puolustaja Aaku Ihalainen sekä keskikenttäpelaaja Semmi Mykkänen. ”Tulos ei ole meille huono. Vastustaja onnistui pallonhallinnallaan juoksuttamaan ja sitä kautta väsyttämään meitä”, kommentoi HaKoPo:n laitapelaaja Taneli Viinikainen.

Pe 31.5.2024 – Kusiaismäen hiihtokeskus
FC Saarijärvi – Muholan Jalkapallokerho 3-5 (2-1)
T: Oinonen
MAALIT: 29. 1-0 Peltonen, 33. 2-0 Kinnunen, 38. 2-1 A Syrjä, 57. 3-1 Pudas, 67. 3-2 Joh Hämäläinen, 69. 3-3 Laajoki, 89. 3-4 Rekola, 90+3. 3-5 T Hämäläinen
V: E Marja-Aho, Ruotsalainen, Peltonen – T Hämäläinen
PP: Eerola, Peltonen, Pudas – ”pitkä toppari”

   ”Jälleen turhat pistemenetykset”, voisi väittää FC Saarijärven osalta. Edellispeli kääntyi tappioksi, kun yhdellä pelaajalla ei ollut pelioikeus kunnossa. Nyt FCS oli 60 minuuttia ylivoimainen. Silloin kotijoukkue johti 3-1 lukemin. Riku Peltonen (29.), Kyösti Kinnunen (33.) ja Juuso Pudas (57.) olivat tehnyt FCS:n maalit. Alma Syrjä välillä (38.) kaventanut vieraille.
   Mutta mitä tapahtui tunnin kohdalla? Saarijärven tiedottajamme mainitsee tuomarin kyseenalaista linjaa, mutta läpi paistaa myös kritiikkiä oman joukkueen tekemiseen. Sen mukaan FCS:n viimeinen puolitunti oli todella heikko. MJK sai tehtyä vastahyökkäyksistä hyviä maalipaikkoja. Mukava johtoasema sulasi hetkessä, kun Johannes Hämäläinen (67.) ja Matias Laajoki (69.) nostivat vieraat tasalukemiin.
   Lopputulos oli kotijoukkueen kannalta vielä karumpi, kun Jere Eerik Rekola (89.) ja Tuomas Hämäläinen (90+3.) tekivät loppuvaiheessa maalit MJK:n 5-3 voittoon.

Seuraavat ottelut (4. kierros):
Ma 3.6.
Reds II – Rangers /2 (20:15 Säynätsalon lp)
Nousu – Piuku (20:15 Halssilan yläkenttä)
To 6.6.
PaRi /2 – Potku (20:15 Palokan lp)
Pe 7.6.
HPP – HaKoPo (19:00 Haapamäen urheilukenttä)
MJK – Souls (19:00 Muholan jalkapallokenttä)
PetPet /2 – FCS (19:00 Miilulammen kenttä)