Lopussa saatiin hulinaa – JJK voittaa motariderbyn

image_printTulosta

Raportti: FCV – JJK (M1)

   Ns. motariderby palasi välivuoden jälkeen. Kaudella 2022 JJK voitti molemmat ottelut (4-0, 2-0). Silloin joukkueet pelasivat vielä Kakkosessa (joka oli silloin kolmas korkein sarjataso, kuten nyt Ykkönen).
   Sekä JJK:lle että FCV:lle toukokuu on ollut musta. JJK haki vain kaksi pistettä kuudesta ottelusta. Vaajakoskelaiset hävisivät kaikki viisi peliään. Kesäkuun paikalliskamppailu tarjoaisi nyt mahdollisuuden palata voitontielle. Kumpi käyttää tilaisuuden hyväkseen?

Ke 5.6.2024
FC Vaajakoski – JJK Jyväskylä 1-2 (0-0)
FCV: Toivari – Pirttinen (64. Rönkä), Voikar, Halonen, Hanslian (80. Suutarinen) – Verkko – Sydänmaa, Montonen (64. Simsek), Niemelä, Liimatainen (64. Pasanen) – Häkkinen (46. Kovaqi)
JJK: Uronen – Luoma, Räsänen, Lahdenmäki, A Ciriaco (88. Uwano) – Kesonen (46. García Ferreira) – M Manninen (60. Saastamoinen), A Manninen (80. Rutanen), Mahlamäki, Osso – Goljahanpoor
T: Siukkola – Franssila, Lehtimäki (hyvä: siellä täällä toinenkin ratkaisu olisi ollut ok; derby oli varsinkin tärkeissä tilanteissa hallussa)
Y: 1 587 Vaajakosken stadionilla
MAALIT: 50. 0-1 A Manninen, 62. 0-2 Goljahanpoor, 73. 1-2 Kovaqi
V: Niemelä, Ruuth (th) – Uronen, A Manninen, Page (th), Korhonen (th)
PUNAINEN KORTTI: 90+6. Goljahanpoor (JJK)
ERITYINEN TAPAHTUMA: 90+6. Punainen kortti FCV:n mv-valmentajalle Tuomas Jaakkola, jonka nimi ei löydy pöytäkirjassa

   Paras sää, tupa täynnä ja kaksi joukkuetta, jotka tarvitsevat positiivisia kokemuksia kääntämään vireen ylöspäin. Oli odotettavissa, että molemmat joukkueet ahnehtisivat jokaista palloa kohti päästäkseen derbyvoittajaksi. Alussa kentällä oli kuitenkin vain yksi joukkue. Se oli FCV. Kotijoukkue prässäsi kettujen kimppuun ja loi ensimmäiset maalipaikat. Rasmus Häkkinen sai pallon linjan taakse ja näki, että JJK-veskari Jonne Uronen oli kaukana oman maalin edestä. Hän yritti nostaa pallon maalivahdin yli. Veto jäi hieman matalaksi ja Uronen ohjasi pallon hienolla torjunnalla tolpan ohi kulmaksi (4.). Tästä kulmasta vaajakoskelaiset saivat vielä hyvän tuplapaikan, mutta maali jäi vielä tekemättä.
   FCV:n hyvän alkupaineen jälkeen peli tasaantui ja muuttui suorastaan tylsäksi. JJK yritti hallita palloa, FCV vetäytyi keskikentälle. Kumpikin sai kerran jonkun laukauksen niukasti maalin yli tai ohi, mutta muuten voimme pistää nopeasti kannen avausjakson päälle. Taukotilanne oli 0-0.

   Yli 1 500 katsojaa oli tullut näkemään jännittävän paikallisottelun. Se ei ollut hyvin lupaavaa, mitä joukkueet näyttivät ekalla jaksolla, mutta onneksi tauon jälkeen alkoi tapahtua. Valkoisessa vierasasuissa pelaava JJK siirtyi pienen painevaiheen jälkeen 1-0 johtoon, kun Arjan Goljahanpoor syötti laidasta maalin eteen ja Aatu Manninen viimeisteli maaliin (50.).
   12 minuuttia myöhemmin JJK sai kulman. Miika Mahlamäki antoi sen etutolpalle, josta FCV:n Lennart Voikar purki pallon puskemalla laitaan. Mahlamäki tuli taas palloon ja keskitti sen ekalla kosketuksella, vasemmalla jalallaan taas maalin eteen, jossa Goljahanpoor puski pallon maalin oikeaan kulmaan (62.) ja näin JJK siirtyi 2-0 johtoon.

   Oliko tämä pelin ratkaisu? Viimeisissä neljässä sarjaottelussa FCV ei ole tehnyt maalia JJK:ta vastaan. Viimeksi maali tuli syyskuussa 2020. Kuukausi aikaisemmin FCV oli toki täällä Vaajakoskella noussut 0-2 tilanteesta 3-2 voittoon. Kaikki kolme maalia tuli silloin 51. ja 68. minuutin välillä. Saako sellaisen derbyihmeen uudestaan aikaiseksi?

   Kello kulki FCV:a vastaan. 20 minuuttia ennen loppua kotijoukkue sai kulmapotkun. Goljahanpoor purki puskemalla, mutta yhtäkkiä Lassi Siukkolan pilli soi. Kahdessa kaksinkamppailussa oli hieman käynyt JJK:n käsiä vaajakoskelaisen pelaajan selässä. Hieman selkeämmin Alex Ciriaco, jonka vastustaja Genc Kovaqi kaatui. Rankkari oli lähinnä sitä tulkinnanvarainen osastoa. Yleisö ja pelaajatkaan eivät tienneet mistä on kyse. Kovaqi joka tapauksessa astui pilkuille ja pisti sen matalana maaliin keskelle. FCV kavensi 1-2:een (73.) ja eli uutta toivoa.

Kaksi punaista korttia ja nippu keltaisia
   Vielä FCV:lla oli yritystä. Se sai hyökkäyksiä ja erikoistilanteita. Syötöt olivat kuitenkin usein liian epätarkkoja, eikä ulkopuolisena aina ymmärtänyt, mikä niistä oli tarkoitus. Samalla oli selvää: jos täällä ei mitään kummallista enää tapahdu, tästä ei tulisi kaikkien aikojen ikimuistoisin derby. Yllättävän vähän mausteita tässä on ollut. Toki kuuma kelikin vaikutti pelaamiseen. Tuomari Siukkola pärjäsi 87 minuuttia ilman korttia.
   Tämä muuttui loppuvaiheessa ja lisäajalla tuli sitä, mitä jotkut kutsuu derbyhengeksi ja toiset turhaksi hulinaksi. 
   Ensin JJK:n Robin Saastamoisella oli vielä ratkaisupaikka, mutta Toivari torjui (90+2.). Hetki myöhemmin Lauri Suutarinen kuljetti pallon FCV:n vasemmalla laidalla, kunnes Arjan Goljahanpoor tuli takaa ja taklasi Suutarisen (90+3.) nurin. Pallo ei ollut edes lähellä. Suoraan jalkaan napsahti. 

Goljahanpoorin onneksi tämä rike tapahtui oman eikä vastustajan penkin edessä. Kuitenkin ihmiskasa kasvoi sekuntitahdilla isommaksi ja isommaksi. Matias Niemelä tuli kovalla juoksulla ja työnsi Goljahanpooria. Myös Suutarinen töni yhä maassa istuva Goljahanpoorin selästä. Ohella tapahtui kaikenlaista muuta. Mukana oli taustahenkilöitä ja tuomarikolmikko yritti estää pahempaa.
   Kun tilanne rauhoittui, oli sanktioiden aika: punainen kortti FCV:n maalivahtivalmentaja Tuomas Jaakkola, joka oli juoksut kentälle. Punainen Goljahanpoorille rikkeestä. Keltainen Niemelälle. Keltainen Aatu Manniselle, joka oli jo siirtynyt aikoja sitten vaihtoon, mutta oli yhä penkillä. Keltainen JJK:n maalivahti Uroselle. Kun tarkistaa TV-kuvia voi todeta, että yllättävän hyvin tuomaristo on pysynyt tilanteen perillä. Siellä täällä joku selvisi ehkä säikähdyksellä, mutta toisaalta niitä korttia tulikin ihan tarpeeksi tähän tilanteeseen. Kun sen jälkeen vielä joillakin oli ollut sanottavaa, tuli keltaisia korttia vielä JJK:n valmentajille Brian Pagelle ja Janne Korhosellekin.

   FC Vaajakoski sai sen jälkeenkin vielä tilanteita. Matias Sydänmaa pääsi vetämään (90+9.) ja pari kulmaakin tuli. Todennäköisesti olisi tullut vieläkin yksi, mutta yli 10 minuutin lisäajan jälkeen Lassi Siukkola pisti pelin poikki, ennen kun pallo ylitti päätyrajan. JJK Jyväskylä oli varmistanut 2-1 voiton FC Vaajakoskesta. Lähdökohdat JJK-FCV (16.8) taistoon on lupaavat.

FZ